Početna > Svet
Svet

Zurof: U Ukrajini postoji neonacizam

Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental” u Izraelu, osudio je kanadsku vojsku zbog obuke neonacističkih boraca u Ukrajini, rekavši da je odgovornost Otave da osigura da se takve stvari ne dešavaju. Kanadska vojska je, međutim, negirala bilo kakvu obavezu da proverava polaznike obuke, javlja „Raša tudej”.
Foto: PrtSc/RTRS vijesti/YouTube

„Kanadska vlada nije obratila dužnu pažnju”, rekao je Efraim Zurof za „Otava sitizen”.

Nema sumnje da u Ukrajini postoje neonacisti u različitim oblicima, bilo da su u puku „Azov” ili u drugim organizacijama, dodao je on.

Štaviše, kako navodi pomenuti medij, kanadska vojska je zapravo 2017. godine napravila izveštaj u kojem se navodi da je „više pripadnika Azova sebe opisalo kao naciste”.

Izveštaj Radio Kanade obelodanio je da su još u novembru 2020. godine kanadske trupe fotografisane kako obučavaju pripadnike puka „Azov”, među kojima i jednog vojnika s obeležjima SS divizije „Galičina”, što je bila ukrajinska jedinica koja se borila na strani nacista u Drugom svetskom ratu.

Međutim, kanadska vojska je negirala da ima obavezu da proveri one koje obučavaju.

„Ukrajina je odgovorna za proveru sopstvenog osoblja”, izjavio je kapetan Veronik Saburin.

Svi pripadnici kanadske vojske koji obučavaju ukrajinske trupe obavešteni su o tome kako da prepoznaju obeležja „povezana s desničarskim ekstremizmom”, a ako posumnjaju u takve veze ili „rasističke stavove”, polaznici bi trebalo da budu uklonjeni s obuke. Međutim, kako objašnjavaju, nije na kanadskoj vojsci da prikuplja činjenice koje bi te sumnje dokazale.

Zapadne vlade i mediji često ukazuju da tvrdnje da su „Azov” i druge jedinice ukrajinske vojske neonacističke predstavljaju „rusku dezinformaciju”.

„To nije ruska propaganda, daleko od toga. Ti ljudi su neonacisti. U Ukrajini postoji element ultradesnice i apsurdno je to ignorisati”, rekao je Zurof.

Rusi vratili spomenik Lenjinu u okupirani ukrajinski grad

Preuzmite android aplikaciju.