Почетна > Бизнис
Бизнис

Како санкције погађају руску економију?

После скоро два месеца руског рата против Украјине, Кремљ је предузео ванредне кораке да отупи економску контраофанзиву са Запада. Иако Русија може да оствари неке симболичне победе, пуни утицај западних санкција почиње да се осећа на веома стварне начине.
Фото: Unsplash/exdigy

Док је Запад кренуо да одсече приступ Русији њеним девизним резервама, да ограничи увоз кључних технологија и предузме друге рестриктивне акције, Кремљ је покренуо драстичне мере да заштити економију. То је укључивало повећање каматних стопа до чак 20 одсто, увођење контроле капитала и присиљавање руских компанија да профит претворе у рубље.

Вредност рубље се зато опоравила после почетног пада, а прошле недеље је централна банка поништила део повећња каматне стопе. Руски председник Владимир Путин осетио је охрабрење и изјавио је да је Русија издржала „блиц-криг” санкције Запада.

„Влада жели да створи слику да ствари нису тако лоше као што јесу”, рекао је Мајкл Алексејев, професор економије на Универзитету Индијана који је проучавао руску економију у њеној транзицији након распада Совјетског Савеза.

Како санкције погађају руску економију:

– Русија је под најгорим нападом инфлације у последње две деценије. Роштат – државна агенција за економску статистику, саопштила је да је инфлација прошлог месеца достигла 17,3 одсто што је највише од 2002. За поређење, Међународни монетарни фонд очекује да ће потрошачке цене у земљама у развоју порасти за 8,7 одсто ове године, у односу на 5,9 прошле.

– Неке руске компаније су принуђене да се угасе. Неколико извештаја каже да је један произвођач цистерни морао да заустави производњу због недостатка делова. Амерички званичници указују на затварање фабрика аутомобила „Лада” – бренда руске компаније „Автоваз” у већинском власништву француског „Реноа”, што је знак утицаја санкција.

– Градоначелник Москве каже да само тај град очекује губитак 200.000 радних места јер стране компаније обустављају пословање. Више од 300 компанија се повукло, а међународни ланци снабдевања су углавном прекинути пошто су контејнерске компаније „Мерск”, „УПС”, „ДХЛ” и други транспорери напустили Русију.

– Русија се суочава са историјском неликвидношћу за исплату својих обвезница, због чега ће вероватно годинама бити ван тржишта хартија од вредности.

Званичници Министарства финансија САД и већина економиста позивају на стрпљење, рекавши да су санкцијама потребни месеци да остваре свој пуни ефекат. Ако Русија не буде могла да добије одговарајућу количину капитала, делова или залиха, то ће довести до затварања још већег броја фабрика и предузећа, што ће довести до веће незапослености.

Деловање санкција утичу на руску економију се слабо види углавном због изузетних напора Кремља да то прикрије. Поред тога, највећи сектор – нафта и гас, углавном није погођен због ослањања Европе, Кине и Индије на руско гориво.

Srpski startapi od ponedeljka u poseti sajmu u Kelnu

Преузмите андроид апликацију.