Početna > Život i stil
Život i stil

Prirodna detoksikacija uz pomoć začina

Kako biste ojačali imunitet i uklonili toksine, pokušajte prirodno da očistite telo biljkama. Postoje četiri biljke koje su jeftine, lako dostupne, a koje možete da koristite u detoksifikaciji tela.
Foto: Pixabay/Elocin91
Origano

Ova biljka ima dugu medicinsku primenu. Vrlo je hranljiva, prepuna fitonutrijentima i pokazuje snažno antioksidativno svojstvo.

Izvor je vitamina E i K, vlakana, gvožđa, mangana, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina.

Osim toga, origano pomaže u održavanju zdravog disajnog sistema. Koristan je u borbi protiv jakih alergija, bronhitisa i prehlade, dok je ulje origana pokazalo neverovatne rezultate u lečenju infekcija.

Ruzmarin

Ova  mirisna biljka koristi se u mnogim jelima, kao i u kozmetici. Ruzmarin ima prirodno antibakterijsko, protivupalno i antitumorsko dejstvo.

Ulje ruzmarina pomaže jačanju imunološkog sistema, zaštiti središnjeg nervnog sistema, olakša bol u mišićima i zglobovima, a karnolska kiselina u ruzmarinu štiti od senilne degeneracije i nastanka Alchajmerove bolesti. Takođe je vrlo efikasan i u smanjenju stresa.

Korijander

Jedna od najstarijih poznatih biljaka. Najčešće se koristi u meksičkim jelima. Sastojci korijandera omogućavaju regulaciju nivoa glukoze u krvi, a pomažu i kod smanjenja lošeg holesterola.

Osim toga, ova moćna biljka deluje antimikrobno, antibakterijski i protivupalno.

Peršun

Kao i ruzmarin, peršun je prirodni anti-kancerogen. Deluje protivupalno i odličan je način za poboljšanje zdravlja srca, jačanje kostiju i kontrolu šećera u krvi.

Kako pročistiti telo?
  • Upalite difuzor dok spavate, stavite hladnu vodu, dodajte dve kapi svakog ulja uz dve kapi ulja lavande za miris.
  • Na nedelju dana u svoj jelovnik ubacite zeleni smuti s ruzmarinom, korijandarom, origanom i peršunom.
  • U vodu dodajte nekoliko listića od svake biljke i ostavite dva sata u frižideru. Dodajte nekoliko kriški limuna i konzumirajte hladno. Tokom zime, ovaj napitak može da se konzumira topao uz dodatak malo meda

5 stvari koje vam donose radost u život