Почетна > Свет
Свет

Хависто: заједно са Шведском у НАТО

Русија ће увек остати сусед Финске са којим је неопходно одржавати односе, али је важно и да заједно са Шведском донесе евентуалну одлуку о уласку у НАТО, што ће олакшати негативну реакцију Русије, изјавио је данас министар спољних послова Финске Пека Хависто.
Фото: Unsplash/Tapio Haaja

Хависто је данас у парламенту отворио дебату о извештају о промени безбедносног окружења након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, преноси агенција РИА Новости.

„Русија јесте и увек ће бити наш сусед. Треба да покушамо да одржимо радни однос са њом. Контакти Финске и Шведске у вези с безбедносном политиком веома су блиски. Важно је да Финска и Шведска донесу одлуку о чланству у НАТО отприлике у исто време. Заједнички процес придруживања мога би да олакша могућу реакцију Русије“, оценио је шеф финске дипломатије.

Председник фракције Социјалдемократа (СДП) у парламенту Анти Линдтман оценио је да су акције Русије у Украјини довеле Финску много ближе одлуци о придруживању НАТО савезу.

Како је рекао Линдтман, приликом доношења одлуке о уласку у Алијансу све опције морају пажљиво да се размотре, да се отворено разговара и да се чују различита гледишта.

Исти став изнела је и премијерка Сана Марин, рекавши да је Финска већ донела одлуке о јачању своје одбране.

„Време је и да се разговара о чланству у НАТО. Време је за одлуке,“ поручила је Марин.

Peking: Tajvan je deo Kine i to niko ne može promeniti

 

Преузмите андроид апликацију.