Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су начини да обогатите пословни језик

Било да радите у некој фирми или радите за себе као предузетник, фриленсер и спољни сарадник, познавање пословног језика је велика предност пред другим људима.
Фото: Pexels/Mentatdgt

Ево пет једноставних начина како да унапредите своју вештину пословног комуницирања:

Обогатите вокабулар

Богат речник је кључан у пословном комуницирању. Начин на који баратате пословним изразима и стручним речима гради пословну слику о вама.

То није нешто што се не може научити. Постоји неколицина бесплатних онлајн алата који ће вам помоћи да савладате основе. Уз неколико стручних израза ваши ће суговорници имати високо пословно мишљење о вама.

Већ данас можете „прогуглати“ интернетом пословну терминологију која се користи у појединим делатностима.

Важно је да усвојите добру навику учења и пронађете значење сваког пословног израза на који наиђете, а с којим тренутно нисте упознати.

Читајте садржај који има везе с бизнисом

Не значи да морате читати „тону“ књига. Свет је мало село захваљујући интернету. Већ преко највеће друштвене мреже Facebook можете сазнати штошта релевантно што вас занима.

Битно ћете повећати свој вокабулар и управљање пословним изразима ако пратите такву тематику.

Читање о пословним информацијама и тренутним стањем на тржишту обогаћујете своју пословну општу културу и засигурно ћете имати о чему да разговарате са својим пословним партнерима или клијентима.

Играјте игре

Пословни језик можете обогатити „играјући се“ с укрштеницама и разним играма које су базиране на слагању или претрази речи.

На овај начин вежбате мозак, побољшавате свој пословни вокабулар а учење је забавно. Потражите игре с пословном тематиком попут укрштеница с финансијским изразима и пословним концептима, те оне које се односе на банкарски сектор или на разна подручја индустрије.

Ако то не можете пронаћи, користите неки од бројних онлине wорд-сеарцх пуззле генератора како бисте створили властиту игру.

Фото: Unsplash/Campaign creators
Пратите ТВ садржај с пословном тематиком

Гледање ТВ-а затупљује ако гледате лош садржај. Програми или емисије фокусиране на пословне теме су одличан начин да унапредите своје пословно комуницирање, зато што људи у тим емисијама често користе пословне термине и говоре о актуелностима из пословног свијета.

Већином су то емисије са стручњацима из појединих подручја делатности, па вам то може бити вредан извор информација и одличан начин да обогатите свој пословни језик.

Пословна терминологија је неизбежна у оваквим емисијама и пуко гледање таквог садржаја може усадити те термине у ваш пословни вокабулар.

Гледањем и слушањем наведеног, имаћете боље разумевање за пословне појмове и бићете у току са збивањима у том бизнис свету.

Учите, вежбајте, понављајте

Учење нове пословне терминологије неће утицати на ваш пословни језик и начин комуницирања све док те новоусвојене изразе не користите исправно у свакодневној комуникацији.

Морате користити што више релевантних речи током разговора с пословним партнерима и клијентима, у различитим ситуацијама како бисте те пословне изразе усвојили и без икаквог проблема користили у сваком трену.

Научено можете користити у разним презентацијама, говорима или обраћањима како бисте стекли самопоуздање у употреби нове терминологије.

Tek svaki deseti čovek radi posao o kojem je maštao u detinjstvu – Kada treba odustati od snova?

Преузмите андроид апликацију.