Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Један предмет који никада не би требало да стављате у машину за прање веша

Без обзира на ваше навике да чистите и сређујете дом, машина за прање веша је врло вероватно једна од најпрометнијих машина у вашем дому.
Фото: Pixabay/stevepb

Машина за веш има велику снагу, у њу можемо да убацимо разне ствари и може много, али не може све. А један уобичајени кућни предмет никада не треба стављати у машину за прање веша. Веш машина има и век трајања, а да би што дуже радила (беспрекорно), стручњаци упозоравају да у њој никако не смемо да перемо тепихе за купатило, јер они једноставно могу бити превише за веш машину.

Стручњаци истичу да је проблем величина бубњева које расте у савременим машинама за прање веша.

Иако вам ово омогућава да оперете веће количине веша у мање циклуса, такве машине за прање веша се лако могу преоптеретити и тако трајно оштетити виталне делове.

Проблем је у томе што теписи у купатилу упијају толико воде да су на крају тежи много више од тежине за коју је машина за прање веша дизајнирана.

Модерне машине за прање веша имају много већу брзину центрифуге од некадашњих машина за прање веша – до 1200 обртаја у минути током велике брзине ротације. Ове веће брзине стварају велику количину силе са тешким предметима, а повећана тежина уништава машину за прање веша.

Поред тога, теписи за купатило често имају гумену подлогу која се благо распада током прања, а комади гуме могу зачепити одводну цев. Простирке без гуме могу зачепити одвод због дугих влакана, а то може довести до скупих поправки.

„Проблематичне” простирке могу да откину и још један важан део машине за прање веша, задњи лежај који подржава бубањ, а који највише страда при прању тешких простирки за купатило и појаве велике центрипеталне силе коју генерише циклус центрифуге.

Произвођачи машина за прање веша треба да упозоре купце да у њима не перу простирке за купатило.

Због тога најбоље решење за прање простирки из купатила је прање на руке.

Ово ће учинити да машина за прање веша и теписи трају дуже. Најлакши начин да то урадите је да потопите простирку у каду и оперете је сунђером или четком, а затим пустите да се осуши на ваздуху. Такође, у машини за прање веша треба избегавати прање свих других предмета који могу постати претешки када су мокри, као што су јоргани, тешка ћебад и кревети за псе.

Kancelarijski sto i šolja za kafu imaju više bakterija nego toalet

Преузмите андроид апликацију.