Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Знате ли шта све треба да преконтролишете на возилу након дуге зиме?

Редовно проверавајте и сервисирајте свој ауто, тако ћете уштедети новац и продужити живот свом љубимцу.
Фото: Pexels/Аndrea Piacquadio

После зимских месеци, аутомобил би у пролећном периоду требало прегледати како бисмо били спремни за лето, што може бити изазов за старија возила.

Током лета може доћи до кварова услед високих спољних дневних температура.

У пролеће се, у складу са законом, препоручује коришћење летњих гума које омогућавају боље пријањање на путу.

Приликом замене зимских и стављања летњих гума важно је проверити исправност геометрије точкова јер је то битно за добре возне карактеристике аутомобила.

Осим тога, током зимских месеци, метлице брисача су вероватно оштећене, па би их требало прегледати у пролеће и заменити ако је потребно.

Препоручљиво је прегледати и ветробранско стакло на возилу јер су могућа мања оштећења од ситних каменичића и ризле који се зими наносе на коловоз, а које точкови возила испред нас подижу са пута у току вожње и бацају на шофершајбну.

На тај начин могу настати мања оштећења ветробранског стакла, али и лака на каросерији аутомобила.

Ниске температуре, лед, каменчићи, влага и со зими могу оштетити спољашњост возила, коју је затим потребно санирати у пролеће. Тако ће се избећи даља оштећења на аутомобилу.

Много тога можете урадити и сами. Темељно прање аутомобила, осим прљавштине, уклониће и остатке соли и спречити стварање корозије.

У пролеће се се буди вегетација, па има доста полена у ваздуху, такође, више је падавина, а лети је повећана концентрација инсеката.

Фото: Pexels/Pixabay

Зато увек водите рачуна да имате довољно течности за прање ветробранског стакла. За вашу безбедност у вожњи кључно је да имате чиста ветробранска стакла и добру видљивост.

Пре него што кренете на дуже путовање, препоручује се да извршите стандардне провере, као што су ниво моторног уља, ниво расхладне течности, ниво течности за ветробран, притисак у гумама , исправност светлосне сигнализације возила.

Ипак, одређене прегледе најбоље је препустити стручњацима: одржавање погонског склопа и мењача, електрику и електронику возила, вешање, систем управљања, кочнице, клима – уређај, стање каросерије и осталих кључних делова возила.

На пролеће је идеално заказати термин редовног сервиса аутомобила између осталог и због тога што се краће чека на договорени термин прегледа или поправке возила у односу на летњи период када почиње сезона одмора.

Maslinovo ulje, sirće, kalupi za kolače: Fantastični trikovi za čišćenje automobila koji štede novac

Преузмите андроид апликацију.