Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Звезда жели фебруарски „dеја vu“

Предстојећи, укупно 167. „вечити“ дерби могао би да буде одлучујући када је у питању шампионска трка.
Фото: Танјуг/AP/Darko Vojinovic

Црвена звезда и Партизан започињу плеј-оф међусобним дуелом на стадиону „Рајко Митић“, у суботу од 18.00 часова.

У бољој ситуацији је актуелни првак, који је у финишу регуларног дела искористио киксеве црно-белих у дуелима са Напретком и Чукаричким – и тако преузео пол позицију.

Најава да би до овога могло да дође био је прошли дерби, одигран крајем фебруара, када су на истом овом стадиону победу однели црвено-бели (2:0).

Изабраници Дејана Станковића су пред тај дуел били у заостатку пет бодова, а права на грешку нису имали.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

До ње није ни дошло, пошто је Звезда одиграла јако добар меч и на крају славила головима Охија Омоиџуанфа и Александра Катаија.

Ситуација на табели сада је другачија, пошто Звезда има 81 бод, два више од великог ривала, који је, ако узмемо у обзир чињеницу да се киксеви у Суперлиги ретко догађају, под императивном победе.

До ње, у овом такмичењу и на овом стадиону, нису стигли пет година. Последњи тријумф догодио се у априлу 2017, када је било 3:1 за тим, који је са клупе предводио Марко Николић, човек заслужан за последњу титулу црно-белих.

Звезда овог пролећа игра заиста добро, има 12 тријумфа у свим такмичењима и само један пораз, онај у Глазгову, који ју је коштао елиминације из Лиге Европе.

Почетком другог дела сезоне, упркос победама, чинило се да игра није на завидном нивоу, али се убрзо и то искристалисало.

Најпре је у Купу против Радничког, после пенала, Звезда преживела, да би у наредном сусрету, на гостовању Пролетеру, Милан Павков у финишу спречио кикс пред фебруарски дерби.

У том мечу са Партизаном, показало се да Звезда много боље игра када је под притиском, тачније, када мора да нападне. Још ако се игра на њеном стадиону, утолико боље.

Фото: Танјуг/AP/Henning Bagger

Тим Дејана Станковића је ривала надиграо практично у свим сегментима на тој утакмици, ставивши га под притисак, најављујући да би до заокрета на табели могло да дође.

На овом фебруарском сусрету најзапаженији учинак имали су Александар Драговић, Славољуб Срнић и Александар Катаи.

Драговић је стандардно командовао одбраном црвено-белих, Срнић показао да је специјалиста и човек од задатка, док је Катаи, уз све своје „бубице“, показао да је најбољи играч ове генерације Звездиних фудбалера.

Занимљив податак каже да, када год Звездин „Магико“ одигра дуже од 10 минута у дербију, Звезда не губи.

Звездин идеални сценарио био би да се понови управо та утакмица са прошлог дербија, међутим, ситуација је сада другачија.

Фото: Танјуг/AP/Darko Vojinovic

Станковић је много пута причао да црвено-бели играју офанзивно, уз калкулисани ризик, а сада се поставља питање да ли ће Звезда уопште желети да крене нападачки, као у претходном дербију.

Табела јој даје мирноћу и могућност да тај ризик сведе на минимум, и уз евентуалну „чекалицу“, сломи Партизан.

Дакле, тим са Маракане има могућност да одигра на више начина, али оно што је пресудно, јесте размишљање и фокус на меч свих 90 минута, довођење до перфекције и свођење грешака на минимум.

Нарочито добро било је прво полувреме тог 166. „вечитог“ дербија, како је Станковић сам признао, најквалитетнијег откако је он сео на клупу клуба из Љутице Богдана.

Оно што би Звезда морала да спречи јесте Партизанова игра у транзицији преко брзих крилних играча, који кажњавају сваку грешку, сваки погрешан пас.

Фото: PrtSc/Facebook/FK Crvena zvezda

Ако изузмемо шансу за Квинсија Менига, из баш такве једне ситуације, сопствене у додавању, на прошлом сусрету црвено-бели су тај посао одрадили јако добро.

Проблем брзине противника, Звезда решава пресингом и притиском, међутим, тада постоји други проблем – уколико дефанзивци, који су изашли високо киксну, пред брзоногим играчима Партизана је „брисан“ простор ка голу Борјана.

Иако се упорно прича да би дерби могао да реши питање шампиона Србије, из табора црвено-белих спуштају лопту.

Евентуални тријумф би им донео +5, на шест кола пре краја шампионата, међутим, често се заборавља да је у току плеј-оф, односно да могућности за кикс, у сусретима са најбољим тимовима лиге, има много више.

„Уколико победимо бићемо на добром путу са пет бодова предности над ривалом. Ако буде тако, имаћемо меч лопту, да се изразим тенским речником. Међутим, прогнозе су незахвалне.

Улог је велики, игра се за циљ који смо зацртали пред почетак сезоне и 80 посто такмичарске године смо под притиском, јер смо морали да јуримо и нисмо имали права на кикс.

Много смо порасли као група, менталитет екипе је ојачао и нисмо одустајали. Звезда је притисак и важност, а ово није трка на 100 метара, већ маратон“, рекао је Станковић на конференцији за медије.

Фото: PrtSc/Facebook/FK Crvena zvezda

Дерби је, као и сви остали мечеви у плеј-офу, мало финале, а таквог је става и Страхиња Ераковић, који је говорио за Б92.нет.

„Не мислим да ће дерби да одлучи шампиона, јер играћемо још шест утакмица и то са најбољим екипама из првенства. Сваки меч доживљавамо као мало финале, тако ће бити у суботу и све до краја сезоне“, рекао је Ераковић.

Између два дербија, доста се говорило и регуларности такмичења, суђењу, ВАР технологији, провокацијама, али оно што је сигурно, фудбалери и тренери пробаће да спусте лопту.

„И даље ћемо настојати да демонстрирамо лепе ствари. Између љутих противника треба да постоји респект, то је прво и основно. Немам проблем да загрлим Станојевића, да се поздравимо и пожелимо срећу један другом, уз размењена искуства и пар реченица које су у позитивном и конструктивном тону. Тако ће бити сутра, барем са моје стране, а верујем и његове. Стисак руке, загрљај и да се пожели срећа је нешто основно“, рекао је Станковић.

Дерби је специфична утакмица, детаљи у највећем броју случајева одлучују, а на чију ће страну превагнути овога пута, сазнаћемо у суботу од 18.00 часова.

Преузмите андроид апликацију.