Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава у вашем телу када престанете да пијете кафу?

Иако је кафа повезана са бројним здравственим предностима, ако елиминишете кофеин и престанете да пијете кафу, у вашем телу ће се десити бројне промене.
Фото: Pixabay/cocoparisienne

Ево шта се дешава у вашем телу ако престанете да пијете кафу. Промена тежине У зависности од тога како ваше тело реагује, можете добити или изгубити килограме.

Истраживање на Универзитету Дјук показује да свакодневна конзумација кофеина у кафи, чају или безалкохолним пићима повећава дневни ниво шећера код учесника за скоро 10 одсто, повећавајући ризик од развоја кардиоваскуларних болести и гојазности. Испуштање напитка са кофеином пуног шећера доводи до смањеног уноса калорија. Међутим, неки људи могу добити на тежини. Кафа може привремено да потисне апетит, па ако престанете да пијете овај напитак, можда ћете посегнути за богатим мастима или шећером у већој мери него раније.

Боље ћеш спавати

Гледајући дугорочно, избацивање кафе може вам помоћи да боље спавате, посебно ако сте пили кафу поподне или увече. Aко уносимо кофеин шест сати пре спавања, то може пореметити наш циклус спавања и сна.

Чешће главобоље

Када престанете да пијете кафу, одузимате свом телу адреналин и допамин, хормоне који делују као природни стимуланси и држе вас будним. Осим тога, повећавају се нивои хормона одговорних за одмор и умор који допиру до ваше главе, што може довести до главобоље. Зато се саветује да не престанете да пијете кафу нагло, већ да постепено смањите унос.

Проблеми са концентрацијом

Умор и раздражљивост су два нежељена дејства која се могу јавити када престанете да пијете кафу, а која такође доприносе мањку концентрације. Да бисте спречили губитак концентрације, покушајте да жваћете жваку од менте да бисте одржали мозак на опрезу. Осим тога, након само недељу дана без кофеина, открићете да се ваша продуктивност повећала јер више не доживљавате неизбежни поподневни пад после јутарње шољице кафе.

Проблеми са затвором

Кофеин изазива пражњење црева, па ако престанете да пијете кафу, можда ћете имати проблема са опстипацијом. Али постоје неке друге намирнице које могу помоћи у томе. Једите пуно влакана која се налазе у интегралним житарицама, поврћу и пасуљу, пијте пуно воде и редовно вежбајте.

Neprijatni znaci da možda pijete previše kafe

Преузмите андроид апликацију.