Почетна > Србија
Србија

Актуелна заштита шљиве, вишње и трешње од болести и штеточина

Засади шљиве, вишње и трешње се, у зависности од сортимента и локалитета, налазе у различитим фазама развоја, од почетка цветања до прецветавања.
Фото: Pixabay/Couleur

У засадима шљива са раним сортиментом (Чачанска рана, Чачанска лепотица и др.) који се налазе у фазама прецветавања сада је актуелна заштита од црне и жуте шљивине осе (Hoplocampa minuta и Hoplocampa flava), јер се на свим локалитетима мониторинга региструју улови на лепљивим клопкама.

Са циљем сузбијања гусеница тих штеточина и спречавања њиховог убушивања у тек заметнуте плодове препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида на бази активне материје делтаметрин: Decis 2,5 EC, Конфузија, Polux у концентрацији 0,03-0,05 посто или Decis mega у концентрацији 0,015-0,025%.

Инсектициди третмани се препоручују искључиво у засадима који су у фази прецветавања и где више нису присутни полинатори.

Примена инсектицида у фазама цветања воћа је законом забрањена.

Са циљем заштите од проузроковача шупљикавости лишћа коштичавог воћа (Stigmina carpophila), пре најављених падавина, препоручује се примена неког од регистрованих препарата на бази активне материје каптан: Merpan 50 WP, Captan 50 WP, Venturion, Metod 480 SC, Capi у концентрацији 0,2-0,3%.

Zelena breskvina vaš na području RC Novi Sad

 

Преузмите андроид апликацију.