Као и многе биљке око нас, и маслачак је јестив.
„Маслачак је јестиво биље, а као такво има много здравствених и нутритивних предности. Осим што је препун хранљивих материја, маслачак садржи једињења која могу помоћи у спречавању здравствених проблема“, каже дијететичар Ненси Гејб.
Потребно је више истраживања
Нажалост, научници не поклањају велику пажњу самониклом биљу. Потребно је више истраживања да би се потврдило све што маслачак може да уради.
„Сјајна ствар код маслачка је то што је сваки део биљке јестив. Листови маслачка су помало горки, имају укус сличан руколи. Покушајте да баците мало свежег, опраног лишћа у салату. Да бисте уклонили горчину, можете их и кувати“, каже Гејб.
Потопите листове у хладну, посољену воду 10 или 15 минута, а затим их кувајте у кључалој води док не омекшају.
Сунчани цветови
Завршите динстањем куваног зеља са мало маслиновог уља, црног или белог лука. Преко поспите пармезан.
„Сунчани цветови маслачка дају боју салати. Користите их свеже или осушене да направите чај од маслачка.
Можете покушати да их потопите у уље или сирће. Уље натопљено маслачком се, такође, може користити за прављење мелема који је одличан за болове у мишићима“, предлаже Гејб.
Преузмите андроид апликацију.