Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико често треба мењати четкицу за зубе

Колико заправо често треба мењати четкицу за зубе како не бисмо угрозили орално здравље?
Фото: Unsplash/Raghavendra v Konkathi

Редовно и правилно прање зуба гаранција је њиховог здравља. Међутим, ако четкица коју користите из било ког разлога није адекватна то може да умањи „резултате“ прања.

Стоматолози кажу да зубе треба прати минимум две минуте и после сваког оброка. Прањем зуба уклањамо остатке хране, бактерије, каменац… и све оно што доводи до каријеса, кварења зуба и осталих оралних проблема.

Колико често треба мењати четкицу за зубе?

Прво, требало би да обратите пажњу на влакна (длачице) четкице за зубе. Ако више нису тако круте или су промениле боју – то вам говори да треба да је замените.

Ако приметите да се међу влакнима накупља паста за зубе и то је знак да је њен рок истекао, те да се велики број бактерија налази на вашој четкици.

Такође, ако влакна испадају и троше се – четкицу баците у смеће. И произвођачи четкица за зубе и стоматолози су сагласни да бисмо четкицу за зубе требали мењати свака три до четири (максимално) месеца.

Ако је четкица променила боју и облик и влакна више нису толико крута – онда је „сав труд узалуд“ јер таква четкица више није ефикасна и не може добро да очисти зубе.

Заблуда је и да ће зуби бити боље опрани ако трљамо зубе јаче и дуже. Велика грешка. То само може оштетити глеђ и изазвати иритацију десни.

Kako da se rešite peruti i masne kose jednom namirnicom iz kuhinje?

Преузмите андроид апликацију.