Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Мирис који нас враћа у детињство

Зова, биљка која лечи и буди сећања
Фото: Pixabay/Andreas Thomasser

Сваки летњи распуст као детету био ми је испуњен мирисом зове и укусом бакиног домаћег сока.

Овај сок који су наше баке спремале са пуно љубави, није био само укусан већ је доказано да има бројне здравствене бенефите за наш организам. 

Наши преци су користили зову приликом лечења. За зову кажу да је једна од најлековитијих биљака на свету јер садржи велике количине флавоноида, каротена, витамина Ц.

Грип, запушени синуси, бронхитис, астма и алергија су само од неких болести у чијем лечењу су наши преци користили зову. Такође, доказано је да сок од зове поправља имунитет, а помаже и код дијабетеса и затвора.

У нашим домаћинствима се вековима користила зова, не само за припрему сока који нам је свима познат, већ и као превенција и у козметичке сврхе. 

Сок од зове
Фото: Pixabay/RitaE

Омиљенији напитак од зове је ипак сок. Веома се једноставно прави и ако сте у природи убрали зову, саветујемо вам да у својој кухињи направите овај освежавајући напитак.

Рецепт је за сируп, те приликом сервирања га можете разредити са расхлађеном водом, а у обзир долази и газирана вода са пар колутића лимуна.

Припрему сирупа од зове започните потапањем 20-так цветова зове у 1 литар обичне воде. Оставите да одстоји 24 часа.

Процедите и у добијену течност додајте 800 g шећера и сок од 1 цеђеног лимун и поново оставите да стоји 24 часа. Промешајте с времена на време, како би се шећер растопио. На крају, процедите кроз густу газу и сипајте у флашу. 

Чај од зове
Фото: Unsplash/Hanne Hoogendam

Чај од сувих цветова зове помаже у ублажавању кашља. Када уберете цветове зове оставите их на тамном и сувом месту да се осуше. Тако суве цветове смрвите у теглу и чувате за чај.

У 2 dl кључале воде додајте кашичицу сушене зове, а онда све то кувајте осам минута на тихој ватри. Након тога се процеди и у чај дода кашичица меда.

Такође, чај можете правити и од листа, као и од коре стабла. За разлику од цвета зове, чај од листа и коре стабла треба умерено пити, једну шољу дневно. 

Лосион од зове

Лосион од зове помаже код осетљиве коже. Прави се тако што са две шоље кључале воде прелијете 25 грама осушеног цвета зове и поклопите. Када се охлади, процедите у чисту стаклену посуду и чувајте у фрижидеру.

Лосионом натопите комадић вате и очистите лице. Он умирује и освежава осетљиву кожу. Лосион од зове би требало да употребите током наредна три дана.

Фото: Unsplash/Aggy Wide

Овај лосион се може користити и код инфекције очију, тако што се благо исперу очи ватом натопљеном лосионом.

Такође, цвет зове који сте приликом цеђења остранили из лосиона, можете једнократно употребити као маску. 

У ове вреле дане унесите свежину мирисним соком од зове.

 

Аутор: М.М.