Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет здравствених бенефита свакодневног конзумирања маслина

Иако је уље на гласу, ни сам плод не би требало заборавити, јер, такође, има низ предности по људско здравље.
Фото: Pexels/Polina Tankilevich

Маслиново уље је добро позната „златна“ течност која има прегршт здравствених бенефита, јер помаже у превенцији срчаних болести, код губитка сувишних килогама, а доприноси здрављу коже и косе.

Иако је уље на гласу, ни сам плод не би требало заборавити, јер, такође, има низ предности по људско здравље.

1. Помаже при скидању сувишних килограма

Познато је да маслиново уље подстиче разградњу масти унутар масних ћелија, па можете лакше да се решите масноћа на стомаку и повећате осетљивост на инсулин.

Али мање је познато да људи који троше највише маслина укупно конзумирају мање калорија и ретко су гојазни.

Крвни тестови показују да они имају виши ниво серотонина, односно хормона ситости. И сама арома маслина може да изазове осећај ситости и смањи унос калорија за готово 200 дневно.

Фото: Pexels/Kaboompics
2. Умањују бол

Маслине, односно антиоксиданси и противупалне храњиве материје у њима могу да делују као природни ибупрофен. Њихова уља садрже олеоцантхал, материју са противупалним деловањем.

Занимљиво је да 50 г (више од три и по кашике) маслиновог уља садржи количину олеоцантхала чије је противупално деловање слично као десетина дозе ибупрофена за одрасле.

3. Здравље коже и косе

Црне маслине су богате масним киселинама и антиоксидансима који хране, хидрирају и штите кожу. Витамин Е у маслинама штити кожу од УВ зрачења, чиме је чува од прераног старења.

Маслиново уље, с друге стране, никако не би требало мазати на кожу док се сунчате, јер му то није намена и могли бисте да завршите са опекотинама.

Када је здравље косе у питању, маслине односно маслиново уље чест су састојак већине маски за косу.

4. Побољшавају пробаву

Шољица црних маслина садржи 17 одсто дневне количине влакана, што унапређује здравље пробавног тракта и подржава идеалну равнотежу хемикалија и броја микроорганизама потребних за здрав пробавни систем.

5. Добар извор гвожђа

Маслине, поготово црне, богате су гвожђем. Способност црвених крвних зрнаца да преносе кисеоник по целом телу зависи од присуства гвожђа у крви.

Ако патите од недостатка гвожђа, ваше ткиво не добија довољно кисеоника и моежте осећати хладноћу или слабост.

Гвожђе, такође, игра важну улогу у производњи енергије. И правилна функција многих ензима и имунолошког система зависи од довољне количине гвожђа.

Evo šta sve možete da čistite po kući maslinovim uljem: Pomešajte ga sa ovim sastojkom za drvene površine

Преузмите андроид апликацију.