Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто пси обично спавају склупчани?

Често кажемо да је пас човеков најбољи пријатељ, између осталог и зато што уме да приушти много радости својим необичним и разиграним понашањем.
Фото: Pixabay/Mylene2401

Истина, понекад знају да буду мало чудни – када нагну главу док разговарамо са њима или из чиста мира почну да се ваљају по трави.

Међутим, постоје и оне урођене псеће навике и понашања за која стручњаци данас имају научна објашњења.

Вероватно сте приметили да се пси увек склупчају у клупко пре него што слатко заспу, али ако мислите да је у питању заузимање удобнијег положаја, нисте сасвим у праву. Та навика вуче своје корене у еволуцији паса.

Када пси спавају у дивљини, посебно тамо где је веома хладно, они ће ископати рупу у земљи и склупчати се у њој.

Тело склупчано у клупко омогућава им да боље задрже топлоту. Такође, овај положај их највише штити.од потенцијалних предатора.  Да, ваш пас је склупчан да заштити своје унутрашње органе. Наравно, људима то звучи помало чудно, јер знају да њихов љубимац није у опасности, али са становишта паса, то је врло разумна тактика коју су наследили од предака.

Постоји још један разлог за који се чини да има више смисла, а то је да се ваш пас угнездио на начин да се уопштено заштити. За њих је сан стање у коме су рањиви, па се на тај начин штите.

Zašto psi zavijaju? Šest je mogućih razloga, a zbog jednog bi trebalo da se zabrinete

Преузмите андроид апликацију.