Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Чај за новорођенчад: да ли је безбедан и које врсте су најбоље за вашу децу?

Опрез у давању хране и пића новорођенчади је потпуно оправдан, тим пре што је познато да мале бебе немају исте дигестивне способности као одрасле.
Фото: Pixabay/tung256

Углавном, деци се не препоручује давање биљних напитака, меда, матичног млеча за децу и слично.

Ипак, неки природни производи су се показали као квалитетни и пожељни. Као и чајеви за новорођенчад који могу помоћи код варења, спавања, коже и других проблема.

Да ли је безбедно давати чај новорођенчету?

Један од најнежнијих чајева за новорођенче је чај од камилице, али се не препоручује ни деци млађој од шест месеци. Исто се показало и за друге чајеве, због чега се чајеви не препоручују бебама млађим од шест година. Сматра се да је у периоду до тада најбоља опција мајчино млеко.

У неким ситуацијама, на пример након болести, бебама је потребна додатна течност.

Нека деца не желе да пију воду, па могу полако да уводе чајеве за бебе у периоду када полако уводите чврсту храну. Неки чајеви за новорођенчад могу да делују умирујуће и безбедни су за бебе, али се не препоручују за сву децу. Такође, важно је знати добро дозирати производе јер превише доброг производа такође може бити штетно за дете и изазвати разне алергије. Како дати чај бебама? Посебан опрез се препоручује при првом давању чаја новорођенчету јер је важно пратити реакцију и потенцијалне алергијске последице. Чајеве за децу не треба заслађивати рафинисаним шећером, па је мед боља опција.

Такође, чај за бебе треба да буде органски и природан. Ако је у питању дете од шест месеци до годину дана, чајеви треба да буду веома благи и да се припремају од сувог цвећа, а не од листова који садрже много јачих састојака.

Приликом прављења чаја за новорођенче треба користити претходно прокувану воду, а осушени чај држати у води упола краће него када се припрема за одраслу особу. Разлог томе је јачина састојака која треба да буде што блажа код беба. Међутим, пре него што дате било који производ детету, а посебно чај за новорођенче, обавезно се консултујте са педијатром који ће вам дати јасније безбедносне информације.

Најбољи чајеви за новорођенче

Као што је раније поменуто, када су у питању чајеви за бебе, најбоље опције су они чије порекло знате да бисте били сигурни да ваше дете заиста добија најбоље за њега. Такође, за бебе су бољи чајеви од сушених биљака или воћа и цвећа јер би чајеви од осушених листова биљака могли бити превише интензивни за децу.

Такође се препоручује избегавање мешавине различитих чајева јер свака биљка може изазвати различите реакције у телу. Чајеви који су се показали као добри за бебе су:
Чај од камилице

Умирујући чај од камилице за новорођенчад може се давати када беба има грчеве, осип или прехладу, али се свакако препоручује тек после шестог месеца живота. Благи чај од камилице се показао успешним у лечењу сметњи у варењу као што су дијареја, немогућност дефекације или повећана киселост. Овај чај се може користити и ако дете нема тегобе, па олакшава заспање и побољшава сан. Могу се јавити нежељени ефекти чаја од камилице, али најчешће се ради о блажој реакцији као што су осип, оток лица и мучнина. Ретка, али могућа нуспојава је анафилактички шок. Ако ваша беба већ има одређене алергије, посебно на неке биљке, саветује се да избегавате биљне чајеве.

Чај од коморача

Коморач као чај за новорођенче може бити безбедан ако се даје у малим количинама. Богат је витаминима А и Ц и неколико различитих једињења витамина Б. Ефекат чаја од коморача за бебе видљив је у смањењу појаве прехлада и вируса јер има антимикробна својства и штити ћелије од патогених лоших једињења. Попут чаја од камилице, чај од коморача добро делује на варење смањујући ветрове, затвор и болне грчеве. Ако желите да пренесете добра својства овог чаја на новорођенче, а дете још није напунило пола године, мајка га може попити и преко млека пренети на дете нека од корисних својстава. Чај од коморача се прави од семенки и осушених листова које је потребно добро прокувати. Припрема се тако што се суво семе и листови коморача додају у кључалу воду и оставе десетак минута. Семе се не сме давати без претходне припреме, већ се конзумира само вода у којој су куване. Други начин је да оставите сушено семе коморача у врућој води преко ноћи.

Чај од шипка

Овај чај за бебе може помоћи у развоју детета и побољшати опште стање организма. Чај од шипка садржи витамине Б, Ц и К и цинк и више од 150 антиоксиданата. Ова једињења су важна за избацивање слободних радикала и токсина који могу оштетити ћелије у телу. Чај од шипка не треба давати деци млађој од шест месеци. Његово дејство се највише осећа код повраћања и дијареје и других потреба за смиривањем варења. Позитивно утиче на респираторне проблеме и болести, као и на опште јачање имунитета.

Deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da unose dodatni šećer

Преузмите андроид апликацију.