Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Značaj Kulturnih stanica u Evropskoj prestonici kulture

Grad Novi Sad je spektaklom na otvorenom u noći dočeka Srpske Nove godine, zvanično poneo titulu Evropske prestonice kulture.
svilara
Foto: Gradske info

U titularnoj godini Srpske Atine predviđeno je održavanje 3.000 umetničkih programa u kojima će učestvovati 4.000 umetnika iz Srbije ali i drugih država.

Kulturne stanice u Novom Sadu su nova središta kulture koja danas predstavljaju prostore stvaralaštva kulturno-umetnički programa dostupnih svima i svuda.

Bitna činjenica je da je Grad Novi Sad stvorio čitavu mrežu Kulturnih stanica pre njegove titule i to sve zahvaljujući vrednom trudu i radu Grada i Fondacije “Novi Sad 2022 Evropska prestonica kulture”.

Ovaj poduhvat podstakao je da Novi Sad dodatno obogati svoju kulturu i poveže raznovrsnu publiku kroz “nesvakidašnje” kulturne programe.

Grad Novi Sad trenutno broji osam kulturnih stanica koje kroz raznovrsne programe oplemenjuju kulturno nasleđe i utiču na razvoj kreativnih i kulturnih industrija.

KS Svilara
Foto: Gradske info

Kulturna stanica Svilara nastala je na nekadašnjem mestu fabrike Svile u Almaškom kraju, jednom od najstarijih gradskih četvrti. Danas u tom kraju svile više nema, ali se simbol industrijskog nasleđa nastavlja kroz realizaciju kulturnih i kreativnih sadržaja. Kulturna stanica Svilara otvorena je za sve umetnike, organizacije i sugrađane sa kreativnim idejama.

KS Eđšeg
Foto: EPK/V.Veličković

Eđšeg je svojevremeno bio sinonim uzbudljivih događaja sa neočekivanim prevrtima, te je tako u njegovim prostorijama osnovana mađarska Streljačka družina koja je predstavljala jedno od prvih udruženja građana. Nakon dobijanja titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad je upravljanje Eđšegom dodelio Fondaciji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, pa je tako ovaj prostor postao prva kulturna stanica grada Novog Sada.

KS Mlin
Foto: Kulturne stanice/Jelena Ivanović

Radnici koji su ovde i živeli sa svojim porodicama ostavili su značajan trag u istoriji grada, sačuvan i u imenima ulice tadašnjeg Radničkog univerziteta. Kulturna stanica Mlin nadovezuje se na tradiciju koju već tri decenije neguje „Raspustilište”, bivšeg Radničkog, danas Novosadskog dečijeg kulturnog centra i predstavlja novo mesto za neformalno obrazovanje najmlađih sugrađana.

KS Rumenka
Foto: Kulturne stanice/Jelena Ivanović

Rumenka se prvi put pominje i pre Novog Sada, davne 1237. godine. Iako je u zaleđu velikog grada, Rumenka ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Kulturna stanica Rumenka, vešto nastavlja i unapređuje dosadašnji rad istoimenog kulturnog centra. Sa novom kulturnom stanicom, Rumenka postaje jedno od najvažnijih mesta za kulturu u Novom Sadu i okolini.

KS Bukovac
Foto: Kulturne stanice/Jelena Ivanović

Spoj kulturnog nasleđa nekadašnjeg doma kulture i savremenih tokova u kulturi, ekologiji i sportu čine identitet nove Kulturne stanice Bukovac. U susretu inovativnog pristupa rekreaciji i kulturnog potencijala prostora za kulturu, stvoren je novi model konzumacije kulturnih sadržaja koji Bukovac nudi lokalnom stanovništvu, ali i svim Novosađanima.

KS Liman

Još jedno novo mesto u nizu za kulturu nastalo na tekovinama industrijskog razvoja Novog Sada, jeste i Kulturna stanica Liman. Na području starih fabrika i stare industrijske zone grada, nekadašnjem Velikom Limanu, nalazi se novi kulturni prostor. Kulturna stanica Liman danas predstavlja prvi objekat budućeg Kreativnog distrikta, jedinstvene kulturne četvrti u ovom delu Evrope.

KS Karavan
Foto: Kulturna stanica Karavan

Karavan je mobilna kulturna stanica pokrenuta u cilju decentralizacije kulturnih dešavanja. Opremljen je ozvučenjem i rasvetom, a kreiran je tako da može da koristi solarne ploče kao alternativne izvore energije. Kulturna stanica Karavan danas predstavlja mesto koje donosi i predstavlja kulturne sadržaje sugrađanima koji žive u udaljenijim delovima Novog Sada.

KS Barka

Kulturna stanica Barka spada pod jednim od većih infrastrukturnih poduhvata u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. Barka doprinosi tome da sugrađani dožive ovaj kraj kao novi centar dešavanja i atraktivnu lokaciju sa brojnim kulturnim događajima.

Kulturne stanice u Novom Sadu kao i mostovi, povezuju ljude na jedan poseban način dok pritom utiču na kulturno uzdizanje građana koji kroz sopstvene navike stvaraju novu sliku kulture grada.


Novosadski kulturni spomenici od izuzetnog značaja

Preuzmite android aplikaciju.