Радионица посвећена утицају хране на угљенички отисак и утицају измењених климатских услова на производњу хране одржава се у оквиру пројекта ЕкОтисак у среду, 13. априла, од 15 до 18.30 часова, у Културној станици Свилара, у Новом Саду.
Радионицу води др Јасна Мастиловић са Института за прехрамбене технологије из Новог Сада, заједно са својим тимом.
У програму ће учествовати и Жељко Митковски, менаџер пројекта Спасимо храну Фондације Ана и Владе Дивац.
Током три и по сата активног, колаборативног рада, бавићемо се питањима угљеничког отиска прехрамбене индустрије, утицајем климатских промена на производњу хране, навикама грађана у исхрани и решењима како смањити прехрамбени отпад.
Др Мастиловић ће на почетку представити научни оквир затвореног узрочно-последичног круга између производње хране и климатских промена, као и повратну спрегу утицаја појачане емисије гасова стаклене баште на производњу хране.
Учесници и публика ће моћи да говоре о сопственим прехрамбеним изборима и навикама, као и о разумевању угљеничког отиска намирница које користе.
Други део радионице одвијаће се кроз два модула интерактивног рада током којих ће са присутнима радити тим Института за прехрамбене технологије.
Разговараће се и о законском оквиру опорезивања донација хране и о системским покушајима да вишкови хране заврше код оних којима су најпотребнији.
За сам крај је осмишљен низ задатака посвећених прехрамбеном отпаду и ономе што ми као појединци можемо да урадимо на том путу.
Радионица је отворена за сву заинтересовану публику и стручњаке који су позвани да се укључе у дискусију и интерактивни део програма.
Преузмите андроид апликацију.