Урме имају широк спектар здравствених вредности, због којих се сматрају најздравијим воћем на свету. Према свом саставу урме су права природна мултивитаминска бомба коју могу користити деца и одрасли.
Богате витаминима и минералима, урме су идеалан избор за јутарње снабдевање овим нутријентима. Свака порција урми пружа преко 3 одсто препоручене дозе витамина А, К, тиамина и фолне киселине.
Један су од најбогатијих извора гвожђа, калцијума, магнезијума, калијума и фосфора. Садрже готово све витамине Б комплекса, и богат су извор фито-храњивих материја попут каротеноида и флавоноида.
Побољшавају функцију мозга
Урме су богат извор једноставних природних шећера. Ови шећери осигуравају телу важну глукозу и помажу у стабилизацији шећера у крви. На овај начин доприносе побољшању можданих активности, бољој спознаји и концентрацији.
Регулишу телесну тежину
Урма је једна од ретких намирница која може помоћи у губитку килограма, али и њиховом гомилању, зависно од врсте других намирница с којима се једе. Богат је извор једноставних шећера и резерви енергије.
Када се конзумира с другом висококалоричном храном попут млека, урма помаже у повећању телесне тежине.
Истовремено, урме су богате прехрамбеним влакнима, пружају осјећај ситости, а не садрже ни много масти.
Конзумирање неколико урми у јутарњим сатима, заједно с топлом водом помаже у сузбијању нездравих прехрамбених навика, а доприноси и смањењу телесне тежине.
Спречавају кардиоваскуларна обољења
Иако су богат извор калијума, урме садрже врло мале количине натријума. То се сматра идеалним електролитским саставом за одржавање здравог кардиоваскуларног система.
Такође помажу и у снижавању ЛДЛ холестерола. Истраживање је показало да редовна конзумација урми као део здраве уравнотежене исхране помаже у смањењу ризика од кардиоваскуларних обољења чак и код популација с већом изложеношћу овим болестима.
Штите кости
200 гр урми пружа више од 6,5 одсто од препоручене дозе калцијума и фосфора заједно са 14 одсто магнезијума – важног минерала за изградњу костију и одржавање одговарајуће коштане структуре.
Калијум, витамин К и манган у урмама такође су важни за здравље костију. Редовна јутарња конзумација урми побољшава густину костију и може спречити остеопорозу.
Повољне за труднице и дојиље
Редовна конзумација урми помаже у јачању мишића материце и помаже телу у припреми за завршну фазу трудноће. Након порођаја, делују као повољно средство за дојиље и обезбеђују бољу лактацију.
Такође помажу и код брже контракције мишића материце, те омогућавају бржи опоравак.
Преузмите андроид апликацију.