Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Пре тачно 23 године срушен Варадински мост

Данас се навршава 23 године од рушења Моста маршала Тита, то јест Варадинског моста, првог од три моста преко Дунава у Новом Саду који ће тог априла 1999. године завршити на дну Дунава због НАТО бомби.
Фото: Wikimedia Commons/Darko Dozet

Раздвајање сремске и бачке стране Новог Сада почело је у четвртак 1. априла у 5.05 сати када су нато пројектили порушили Варадински мост.

У том црном јутру страдао је двадесетдеветогодишњи Олег Насов, који је прелазио мост у тренутку бомбардовања. Три месеца после погибије породила се његова супруга и родила сина Олега.

Занимљиво је да су сви мостови саграђени на том месту рушени у рату, јер се на истим стубовима налазио Мост краљевића Томислава који је југословенска војска минирала 1941. године, да би Немци тај мост обновили и био је у функцији до 1944. године када су га срушили током повлачења. На његовом месту изграђен је 1946. Мост маршала Тита, али је међу Новосађанима заживео назив Варадински мост.

У почетку је био железничко-друмско-пешачки мост препознатљив по својој челичној решетки дужине преко 300 метара. Железнички саобраћај престао је да се одвија 1962. године, а 1. априла 1999. године прекинута је свака комуникација преко тог моста.

На његовом месту убрзо је изграђен нови мост, челична греда на три поља дужине 304 метара, уз коришћење постојећих речних стубова. Пројектовао га је др Гојко Ненадић и тај пројекат назвао је Варадинска дуга. Ипак, иако по конструкцији потпуно другачији од моста кога је наследио, већина Новосађана нови мост је звала и зове старим именом – Варадински мост.

Znate li šta je mostobran i gde se nalazio?

Преузмите андроид апликацију.