Кајмак води порекло од једне врсте десерта који се правио у турском граду Афјон, који је иначе постао познат по својим рецептима за производњу ратлука и врсте густог крема који су правили чак 3000 година пре Христа.
У 17. веку, само у Истанбулу је постојало више од 40 продавница кајмака.
Реч kaymak потиче из средње Азије, а први познати писани подаци о овој речи пронађени су у књизи Махмуда ал-Касхгарија.
Познато је да се кајмак правио и у Европи, на Блиском истоку и у централној Азији. До данас, за разлику од Европљана који кајмак праве од крављег млека, мештани источних земаља користе бивоље млеко.
Занимљиво је да се у Турској кајмак традиционално служи за доручак у комбинацији са медом. Обавезан је део доручка на Блиском истоку, а становници Ирана и Ирака га користе за припрему једне врсте теста. У Авганистану се за доручак пије зелени чај, а уз њега се једе традиционално пециво под називом Naan на који се намаже кајмак.
На Балкану, кајмак се највише производи у брдским пределима, нарочито у Србији и Босни. Углавном се служи као предјело, али и као додатак другим јелима. Најпознатија комбинација је кајмак са лепињом, као и прилог пљескавицама и ћевапима.
Ако се нађете у некој од следећих земаља, а приједе вам се кајмак, ево како да га тражите:
– Kaylgmak – Монголија;
– Qaymaq – Ајербејџан;
– Qaymoq – Узбекистан;
– Kaйmak i kymak – Туркменистан;
– Qhaymaqh i sarshir – Иран;
– Gaimar i qaimar – Ирак;
Преузмите андроид апликацију.