Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Матичњак, лек за варење, срце, живце и лепе мисли

Матичњак је прелепа биљка коју пчеле изузетно воле .
Фото: Pixabay/zrenate

Најлакше се препознаје по листовима са јаким и веома пријатним мирисом лимуна, а ови су лековити и мистични.

Матичњак се користи као лековита биљка више од 400 година. У 17. веку париски кармелићани су припремили тзв Кармелићанску воду од 14 лековитих биљака и 9 зачина, од којих је главни био матичњак.

Кармелска вода била је вредна лека за све, па и за најгоре и најтеже болести у то време.

Матичњак расте широм Европе. Код нас је то самоникла биљка која расте по шикарама. Чај од матичњака је због свог благог и избалансираног деловања погодан и за децу. Беру се горњи делови биљке, врхови и листови, а свежу биљку је најбоље користити све време јер расте од маја до новембра, док не почне измрзавање.

За зиму га сушимо и чувамо у затвореним посудама.

Лековита својства матичњака

Од матичњака се праве чајеви, тинктуре и купке. Смирује грчеве, регулише варење, јача и подмлађује срце, помаже при зарастању рана, спречава грчеве срца, смирује мигрене, ефикасан је код нередовних менструација код жена, помаже код депресије. Код јаких главобоља изазваних нервозом и стресом, покријте чело и потиљак листовима и умотајте их око главе. Матичњак побољшава памћење, отвара лепе мисли и брише оне стресне, отклања анксиозност, даје телу нову снагу.

И тинктура и уље матичњака су добри за масажу код реуме, гихта, уморних ногу и руку и код болова после прелома. У свим својим облицима веома је добар за лечење свих врста вирусних болести. Погодан је за све третмане јер и после дуже употребе нема нежељених ефеката. Инфекција се „одбацује и наставља“.

Док су харале куга и колера, веровало се да ове болести не могу да дођу до куће око које расте матичњак. И данас се верује да се заразе које доспеју у шибље „одбацују и настављају“, па се често сади у баштама и око кућа. Па хајде да верујемо и у то.

Чај за менаџере

Ево једног рецепта за чај који би требало да пију сви менаџери и они који се баве стресним послом (али не само они, већ и сви ми) јер опушта, подмлађује и јача организам.

Састојци:
  • 1 кашика матичњака
  • 1 кашика глога
  • 1 кашика листова маслине
  • 1 кашика кантариона
Припрема:

Све то ставити у литар воде и кувати док не проври, па кувати још 5 минута па поклопити и оставити да се охлади. Процедити, засладити по жељи, најбоље медом, па пити током дана.

 

Crno grožđe i luk su idealna kombinacija za sprečavanje krvnih ugrušaka, ali ima ih još…

Преузмите андроид апликацију.