Почетна > Србија
Србија

Кикинда: Пожари због паљења стрњике

Од почетка године, на територији коју покрива ПУ Кикинда, припадници ватрогасно-спасилачких јединица Одељења за ванредне ситуације интервенисали су у гашењу и санирању 265 пожара. Од тог броја, чак 184 пожара била су на отвореном.
Фото: РТВ

Нажалост, током марта, због спаљивања стрништа и биљних остатака, повећава се ризик од могућих пожара. Уз апел да се да се то не чини, надлежни најављују појачане контроле и санкционисање одговорних.

Недавни велики пожар на отвореном, када је ватра захватила траву и трску дуж пута Кикинда – Наково, проширио се на површину од око 40 хектара ка периферији града.

Иако су такве ситуације непредвидиве, брзом интервенцијом пожар је саниран, а већа штета спречена.

Број пожара на отвореном, изазваних пре свега паљењем стрништа и биљних остатака, значајно је већи у односу на исти месец прошле године.

„У протеклих месец дана имамо великих проблема. Сви су ангажовани, сва наша Друштва, јер смо имали 25 пожара само у последњих месец дана. То је екстремно велики број, поготово ако рачунамо да смо у истом периоду ранијих година имали 10, 12 или можда и мање пожара,“ каже Ерне Талпаи, председник Градског ватрогасног савеза Кикинда

Уз апел упућен свим грађанима, на терену ће бити појачане контроле, рекао је Зоран Будиша, начелник Одељења за ванредне ситуације ПУ Кикинда.

„Овом приликом бих апеловао на све суграђане да је забрањено спаљивање остатака стрних усева и смећа на отвореном простору. У овом периоду, Одељење за ванредне ситуације у Кикинди врши појачану контролу“, додао је Будиша.

Поред директне материјалне штете, страда земљиште, биљни и животински свет. И поред преданог рада ватрогасно-спасилачких јединица и Добровољних ватрогасних друштава, у решавање тог проблема морамо се укључити сви.

Јер, не бисмо смели да дозволимо да непажњом и немаром до пожара уопште дође. Ипак, када се ватрена стихија разбукти, увек је потребан човек више на терену.

Тим пре, важна је и информација да је Министарство унутрашњих послова позвало заинтересоване за упис на Основну обуку припадника ватрогасно-спасилачких јединица, а Конкурс је отворен до 6. априла.

За подручје ПУ Кикинда предвиђен је упис 15 полазника.

Пријава на конкурс, са документацијом, подноси се полицијској станици по месту пребивалишта кандидата, а услови конкурса могу наћи на интернет страници МУП-а www.mup.gov.rs као и страници Центра за основну полицијску обуку www.copo.edu.rs.

Srbija ostvarila napredak u lečenju raka debelog creva

 

Преузмите андроид апликацију.