Почетна > Бизнис
Бизнис

Више од 7.000 банкара пресељено из Британије у ЕУ од 2016.

Више од 7.000 запослених у финансијском сектору премештено је из Лондона у Европску унију као резултат Брегзита, што је за 400 мање од процене дате прошлог децембра, саопштила је данас консултантска компанија ЕY.
Фото: WikimediaCommons/Diliff

Иако је укупан број знатно мањи од 12.500 радних места, колико су компаније предвиђале 2016. године када је Британија гласала за излазак из Европске уније, није искључен даљи раст пресељења, наводи ЕY у новом извештају „Брегзит Трекер“, преноси Ројтерс.

Истовремено, број отворених нових радних места повезан са Брегзитом износио је укупно 2.900 широм Европе и 2.500 у Британији, где нешто више од милион људи ради у сектору финансијских услуга, показују резултати истраживања.

Даља премештања могла би да буду резултат провере Европске централне банке (ECB) да ли „брегзитовске централе“ које су отвориле банке из Лондона као своју европску базу имају довољно особља да оправдају добијање лиценце за рад, наводи ЕY.

Најпопулатнија дестинација за пресељење особља и отварање банкарских централа је Даблин, а следе Луксембург, Франкфурт и Париз.

Најбољи резултат у погледу привлачења радних места из Лондона, према извештају ЕY, остварио је Париз, где је премештено укупно 2.800 запослених, затим Франкфурт са око 1.800 и Даблин са 1.200.

Трансфер средстава из Лондона у финансијска чворишта у ЕУ и даље износи око 1,3 билиона фунти (1,7 билиона долара), наводи се у извештају.

Privrednicima u Šangaju poreske olakšice od 22 milijarde dolara

 

Преузмите андроид апликацију.