Почетна > Свет
Свет

Бајден предлаже у буџету већи порез за компаније и богаташе

Савезни буџет америчког председника Џоа Бајдена за 2023, који је објављен данас, предвиђа повећање пореза за ултра-богате и корпорације, уз обезбеђивање више милијарди долара нове потрошње за Министарство одбране и Министарство правосуђа.
Фото: Танјуг/AP/Evan Vuchi

У предлогу прослеђеном Конгресу пропагира се смањење дефицита федералног буџета за више од 1.000 милијарди долара у наредних 10 година. Предвиђа се да то буде делом остварено подизањем стопе пореза на добит предузећа са 21 на 28 посто, што је стопа коју фаворизују прогресивне демократе, али се томе противе умерењаци који су кључни у тој странци, пише CNBC.

Бајден такође предлаже нови минимални порез од 20 процената који ће обухватити максимално 0,01 одсто домаћинстава и појединаца чије богатство вреди више од 100 милиона долара.

Смањење дефицита из године у годину ће се такође подупрети великим делом поступним укидањем најиздашнијих федералних програма подршке из ере ковид пандемије.

Све у свему, у буџету је фокус померен са пандемије, која је спласнула након великог таласа омикрон соја вируса крајем прошле године. Амерички медији напомиње да је се у предлогу буџета на траже додатна средства за нове пандемије.

Као главне ставке у буџету CNBC издваја приближно 31 милијарду долара нових издатака за одбрану, чиме ће укупна национална потрошњу за војску бити повећана на 813 милијарди долара.

У оквиру војне потрошње, 6,9 милијарди долара је предвиђено за НАТО, за европску одбрану, Украјину и супротстављање руској агресији, наводи Бела кућа.

Више од 32 милијарде долара биће усмерено на борбу против криминала у земљи, а тај износ обухвата више од 20,6 милијарди долара за Министарство правосуђа и још 3,2 милијарде долара за државне и локалне грантове за спровођење закона и за запошљавање полицајаца.

Отприлике 10,6 милијарди долара планирао је за глобалну здравствену безбедност, што укључује и борбу против ковида, као и будућих пандемија.

Borelj: Sistematski obračun ruskih vlasti s nezavisnim medijima

 

Преузмите андроид апликацију.