Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Партизан у Тиволију у дресовима из 1978/79 – сезоне у којој је освојио прву триплу круну

Кошаркаши Партизана играће у хали Тиволи против љубљанске Цедевита Олимпије у репликама дресова из сезоне 1978/79 – до тада најуспешније у клупској историји, у којој су црно-бели постали шампиони Југославије, победници Купа СФРЈ и тада европског Купа Радивоја Кораћа.

Од 35 утакмица у тој сезони 1978/79. Партизан је остварио 30 победа, уз само пет пораза. Такмичења у Купу Југославије и Купу Радивоја Кораћа завршена су без изгубљеног меча.

Црно-бели су предвођени Душаном Дудом Ивковићем, који је раније био помоћник Ранку Жеравици, да би 1978. године унапређен у првог тренера тима, постао прва југословенска екипа која је у једној сезони освојила сва три трофеја.

Првенство Југославије, тада друго у историји клуба, Партизан је освојио са 17 победа у 22 утакмице – једном више од Југопластике и Цибоне, хрватских клубова који су поделили друго место на табели.

Партизан је те сезоне другу годину заредом освојио и европски трофеј – Куп Радивоја Кораћа. После узбудљивог двомеча са Југопластиком у полуфиналу (победе 97:96 у Сплиту и 98:96 у Хали спортова), црно-бели су зарадили пласман у финале, које се те године играно у дворани „Пионир“.

Аригони из Ријетија стигао је предвођен легендарним тренером Аурелијем Пентасуљом и америчким центарским тандемом Вили Соџернер – Клифорд Мили, бивши НБА играчи који су раније наступали за Лејкерсе, односно Њу Џерси Нетсе.

Млади центри Партизана Марић (23 поена), Пешић (18 поена) и Петровић (12 поена) водили су велику битку са искусним Американцима Милијем и Соџернером, који су заједно постигли чак 59 поена.

Ипак, превагу је донела бековска линија црно-белих. Иако десетак дана пред финале због повреде није тренирао, Драган Кићановић је постигао је 41 поен, а подршку у организацији игре имао је у Тодорићу (14 поена, уз одличну дефанзивну ролу).

Партизан је у сезони 1978/79 освојио и свој први трофеј у домаћем куп такмичењу.

Печат на, до тада, најблиставију сезону у историји клуба стављен је 8. априла 1979. године у Нишу. Црно-бели су освојли и трећи трофеј те сезоне – Куп Југославије.

Противник у финалу био је Задар, који је у полуфиналном мечу у Сарајеву направио изненађење елиминисавши фаворизовану Босну. Партизан није дозволио још једно изненађење – у препуној дворани на Трсату у Ријеци, пред 4.500 људи, убедљиво је савладан Кварнер са 123:104.

Иако су Задрани, предвођени Скрочеом, Перинчићем и Петрановићем, пружили јак отпор у Нишу, Партизан је стигао до победе – 93:86. Са чак 36 поена, Драган Кићановић је ставио тачку на своју блиставу сезону. Тренер Душан Ивковић се нашао на рукама својих играча и славље је могло да почне.

Pun “Tivoli” čeka Partizan u Ljubljani

Преузмите андроид апликацију.