Почетна > Србија
Бизнис Србија

Извоз у Русију опада због неизвесности око санкција

Извоз из Србије у Русију опада због неизвесности због санкција Запада, каже помоћник директора Привредне коморе Србије Бојан Станић и указује да би у случају увођења санкција Русији од стране наше земље могао да се доведе у питање Споразум о слободној трговини без кога се за многе компаније трговина са Русијом више не исплати.
Фото: Градске инфо

Станић је за Танјуг рекао да је укупан извоз у Русију током 2021. године порастао за пет одсто у односу на 2020, те да је било раста и у јануару ове године када је реч о извозу у ту земљу.

„Међутим, када је почела криза у Украјини дошло је до успоравања раста и мањег извоза зато што су многе компаније морале да смање производњу јер су обуставиле пласман на руско тржиште, пре свега западне компаније који су и водећи извозници у Русију“, рекао је Станић.

Са друге стране, навео је да су због неизвесности на који начин ће се третирати роба која се из Србије пошаље према Русији, а која иде преко земаља чланица Европске уније, многе компаније због проблема са осигурањем, већих трошкова транспорта и непознаница како ће нове санкције утицати на робу одлучиле да смање производњу.

Ипак, истакао је да је транспорт робе и платни промет са Русијом и даље функционалан.

„Многе компаније су то наставиле, посебно компаније које производе пољопривредне производе, између осталог јабуке и свеже воће наставиле су да иду, наравно под отежаним условима, али оно што је најбитније то је да нико, укључујући и стране компаније, није најавио да прекида пословне контакте и уговоре са руским партнерима“, рекао је Станић.

Навео је да неки који су одлучили да смање производњу чекају да све ово прође и да касније наставе трговину са Русијом.

„У сваком случају, нико не одустаје од тог тржишта, које заиста постаје све мање доступно и зависиће од санкција које ће даље уводити Европска унија“, рекао је Станић.

Навео је да може да се деси да буде политичких притисака на Србију да уведе одређене санкције Русији и указао да би у том случају могао да се доведе у питање Споразум о слободној трговини без кога се за многе компаније трговина са Русијом више не исплати.

Konferencija o preduzetništvu mladih u Srbiji

 

Преузмите андроид апликацију.