Ваша исхрана утиче на ниво холестерола, а оно што већ сви знају је да не треба претеривати са путером или масним комадима меса. Међутим, неке намирнице које би можда нутриционисти препоручили, према једном медицинском порталу најгоре утичу на висину холестерола.
Млевена ћуретина
„Чак и када је млевена ћуретина означена као 85% без масти, она има 12,5 грама масти у порцији од 85 грама“, каже др. сц. Кристин Розенблом, професорка нутриционизма на Државном универзитету Џорџије.
Њен савет: млевена ћурећа прса могу да буду здрава замена за млевено месо, али пазите на величину порције због масти. Бирајте млевено месо, било ћуреће или говеђе, које је најмање 90% немасно.
Додатни шећери
Додати шећери су повезани са нижим нивоима HDL („доброг“) холестерола. Америчко удружење за срце препоручује да не уносе више од 100 калорија из додатог шећера дневно за жене и 150 калорија за мушкарце.
Пире кромпир
Кромпир није проблем – већ други састојци. „Већина пире кромпира, посебно у ресторанима, укључује велике порције путера, кајмака, пуномасног млека, павлаке и/или крем сира, претварајући савршено здрав кромпир у бомбу засићених масти“, каже саветница за исхрану Мариса Мур.
Наручите обичан печени кромпир и зачините га поврћем, салсом или немасном павлаком.
Пица
Укусно је, али пуњења од сира и месних производа додају доста масти. Држите се једног парчета, лагано нанесите сир и додајте му пуно поврћа богатог влакнима.
Производи од пуномасног млека
„Млечна храна је богата хранљивим материјама, пуна калцијума, протеина, витамина и минерала. Али ако је ваш избор пуномасни млечни производ, могли бисте да добијете огромну дозу засићених масти“, каже нутриционисткиња Елизабет Ворд.
Када одаберете млечни производ са ниским садржајем масти, добићете све нутритивне предности без додатних калорија или масти. Ако волите пуномасни сир, „контрола порција је решење“, каже Вордова.
Кокосово уље
Кокос, кокосово уље, палмино уље, уље палминих коштица и какао путер су биљна храна која садржи засићене масти. „Прочитајте етикете и уживајте у овим производима у малим дозама како не бисте угрозили ниво холестерола“, каже Кони Дикман, директорка за исхрану на Универзитету у Вашингтону.
Ghee (рафинисани путер)
Ghee је део традиционалне индијске дијете, али је веома богат засићеним мастима. „Такође има висок садржај палмитинске киселине, која зачепљује артерије“, каже Вахида Кармали, истраживач исхране на Универзитету Колумбија.
Пите и пецива
Лиснато тесто, кремасти надјеви, пецива пуњена сиром, све уносе велику дозу засићених масти, јер често укључују путер, кајмак, крем сир и/или пуномасно млеко. Маслац или крем је оно што чини кору тако лепом и хрскавом. Бирајте воћне пите и контролишите порције ове врсте хране.
Кокице
Ако им се дода маст за печење и додатак путера, уз велике количине соли, то може представљати проблем за ниво холестерола.
Преузмите андроид апликацију.