Почетна > Бизнис
Бизнис

Плаћање гаса у рубљама не важи за Србију

Забринутост Србије због плаћања гаса у рубљама биће приоритет за Русију, изјавио је јуче портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући изјаву српског председника Александра Вучића.
Фото: PrtSc/BBC News/YouTube

„То је потпуно нормално. Он је у праву. То заиста може да буде проблематична ситуација, зато што је Бугарска у овом случају иступила са непријатељским корацима према нама. Зато ће морати да плаћа у рубљама, хтела не хтела, свиђало јој се то или не. Али у исто време то не важи за Србију. То је проблем који треба решити. Наравно, забринутост Србије биће за нас приоритет”, рекао је Песков.

Пре два дана председник Русије Владимир Путин донео је одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Навео је да нема смисла да Русија испоручује своје производе у ЕУ и САД и да добија исплату у доларима, еврима и другим валутама. Руски председник је наложио компанији „Гаспром” да пребаци уговоре у рубље. Поручио је да ће Русија наставити да испоручује гас у складу са уговорним количинама и ценама.

Председник Србије Александар Вучић тим поводом је казао да је раст цена нафте и гаса, као последица одлуке руског председника Владимира Путина да се гас плаћа у рубљама, велики проблем за цео свет.

Зоран Грубишић, професор на Београдској банкарској академији, изјавио је да тиме што ће неке земље морати да плаћају гас у рубљама Русија настоји да сачува девизне резерве земље и стабилизује рубљу. Та мера није усмерена ка Србији.

„Русији је један део девизних резерви блокиран на Западу. Прва мера још пре неколико недеља која је била уведена како би се задржала стабилност рубље била је такозвана цесија, односно обавезан откуп девиза код извозних прихода. Компаније које извозе морају девизни прилив обавезно да продају тамошњој централној банци.

То је код нас рађено осамдесетих година прошлог века. Тако се повећа понуда девиза и то утиче стабилизационо на рубљу, самим тим и девизне резерве земље. Тиме се брани рубља као национална валута. То се одавно није нигде радило”, објаснио је Грубишић.

Пошто та мера није спречила пад рубље Русија је прибегла новим, а то је да непријатељске државе морају да плате гас у њиховој валути. То значи да ће те земље морати да купе рубље и тиме се такође повећавају девизне резерве. Западне компаније које купују руски гас моћи ће вероватно да ту валуту купе на Лондонској берзи или на некој другој валутној берзи у свету или у крајњој линији на берзи у Москви.

Erdogan: Ko ne želi u Rusiji, vrata Turske otvorena svim kompanijama

Преузмите андроид апликацију.