Почетна > Свет
Свет

Нато распоређује војне јединице у Словачку, Бугарску, Румунију, Мађарску

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг потврдио је данас у Бриселу да ће четири нове борбене групе бити послате у Словачку, Мађарску, Бугарску и Румунију.
нато
Фото: Танјуг/Henry Nićolls/Pool via AP

Он је рекао да су се државе чланице НАТО сложиле да ојачају своју одбрану премештањем 40.000 војника на свој источни бок као одговор на инвазију Русије, пренео је Ројтерс.

Столтенберг је казао да је руска инвазија на Украјину највећа безбедносна криза током једне генерације и да је НАТО уједињен да одржи савез јаким и народ безбедним.

Русија можда покушава да створи изговор за употребу хемијског оружја у Украјини, оптужујући Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике да припремају такав напад, изјавио је генерални секретар НАТО.

Столтенберг је, такође, рекао да се јача сајбер одбрана и да ће НАТО помоћи Украјини да се одбрани од биолошких, хемијских, радиолошких и нуклеарних претњи.

Он је рекао да ће употреба хемијског оружја потпуно променити природу сукоба и да ће то бити очигледно кршење међународног права и имати широко распрострањене последице. Путинова инвазија на Украјину је дугорочно променила наше безбедносно окружење и НАТО је спреман за дуге стазе, истакао је Столтенберг.

Mirovni kontingent u Ukrajini značio bi Treći svetski rat

Преузмите андроид апликацију.