Početna > Život i stil
Život i stil

Ako želite zaista zdrav doručak onda izbegavajte ovakve obroke

Da bismo obezbedili dovoljno energije tokom dana, posežemo za hranom koja se ujutru smatra zdravom.
Foto: Pixabay/StockSnap

Međutim, ogromna je razlika između doručka koji sami pripremamo kod kuće i gotovih jela koje brzo pokupimo u prodavnici sa vitrine na kojoj piše „zdrava hrana“.

Uopšteno se veruje da je najzdraviji početak dana sa svežim smutijem ili granolom. Proverite zašto je ovo ponekad daleko od istine.

Zašto je doručak važan?

Kupljeni smuti

Verovatno najmanje kaloričan od svega što ćemo navesti, smuti je poslednjih godina postao simbol zdravog doručka. Smuti pripremljen kod kuće od svežih sastojaka i bez dodataka može biti prava riznica vitamina, minerala i vlakana, međutim, gotova pića koja se kupuju u prodavnicama i kafanama najverovatnije sadrže slatku pavlaku, sladoled, punomasno mleko i veće količine šećera. 

Gotove slatke pite, kolačići i srodni deserti

Ove namirnice su bogate mastima, kalorijama i šećerom. Slično je i sa slatkim pecivima. Kao i gotove pite, slatka peciva su puna rafinisanih ugljenih hidrata i kalorija. Jedno slatko pecivo može da sadrži 500 kalorija. Krofna ili mafin sadrži između 300 i 500 kalorija, a sadrži i masti poput ulja i putera i u proseku 40 grama šećera po porciji.

Foto: Pixabay/Pexels
Ovsene kaše iz kesice

To vam štedi dragoceno vreme, ali istovremeno neće poštedeti vaše telo od nezdravih hemikalija. Kupljene kaše gotovo da ne sadrže vlakna i vitamine. Jedina stvar koju ćete sigurno dobiti ako ih konzumirate je velika količina šećera.

Mešavine orašastih plodova i suvog voća

Sadrže orašaste plodove poput lešnika, badema, indijskih oraščića i suvog voća koji su puni soli, šećera i kalorija. Konzumirajte ih samo ako redovno vežbate.

Kupovna granola

Granola koju kupujete u prodavnicama sadrži velike količine nepotrebnih visokokaloričnih sastojaka i šećera. Manja porcija granole sadrži 400 kalorija i 10 grama masti. Pošto sadrži velike količine šećera i meda i masti, granola se može smatrati desertom, a ne izbalansiranim obrokom.

Palačinke 

Jeftine i jednostavne za pripremu, palačinke su uobičajen izbor za porodični doručak. Ipak, vodite računa da se radi o jednostavnim ugljenim hidratima koji vas neće dugo zasititi i za nekoliko sati ćete osetiti glad. One takođe izazivaju nagle promene nivoa šećera u telu.

Dijeta sa bananama topi kilograme u prvih 7 dana

Preuzmite android aplikaciju.