Почетна > Свет
Свет

Бела кућа: Разговор Си – Бајден трајао око два сата

Председник САД Џозеф Бајден и кинески председник Си Ђинпинг завршили су данашњи разговор, који је трајао нешто мање од два сата, саопштила је Бела кућа.
Фото: Танјуг/AP Photo/Susan Walsh

Председник Кине рекао је Бајдену да сукоби и конфронтације попут догађаја који се одвијају у Украјини нису у интересу било кога, јавили су претходно кинески државни медији.

Односи између држава не могу да пређу у фазу конфронтације, а сукоби и конфронтације нису у интересу било кога, рекао је Си Бајдену током видео позива, пренео је Ројтерс.

Бајден и Си су разговарали први пут од новембра, а како је пред разговоре најавила секретарка за штампу Беле куће Џен Псаки они ће бити „прилика за Бајдена да процени на којим позицијама стоји председник Си“.

Си Бајдену: Сукоби и конфронтације нису у интересу било кога

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је данас током разговора са председником САД Џозефом Бјаденом да сукоби и конфронтације нису у интересу било кога, јавили су кинески државни медији.

Он је истакао да су мир и безбедност најцењеније благо међународне заједнице, пренео је Ројтерс.

Си је рекао председнику САД да односи између држава не могу да пређу у фазу конфорнтације, известили су кинески државни медији.

Британска новинска агенција је раније пренела да се очекује да ће Бајден упутити упозорење Сију да ће „платити цену“ ако подржи руске војне акције у Украјини.

Агенција подсећа да је званични Вашингтон већ запретио званичницима кинеске владе на нижем нивоу да већа подршка Русији може довести до изолације Кине.

Ово је први разговор двојице лидера од новембра, који ће, према речима секретарке за штампу Беле куће Џен Псаки, бити „прилика за Бајдена да процени на којим позицијама стоји председник Си“.

Preporuka IEA potrošačima – manje putujte, sporije vozite

 

Преузмите андроид апликацију.