Благи укус, текстура и велика свестраност у кухињи чине карфиол налик изузетно хранљивим поврћем. Узгаја се сезонски у многим климатским условима и локацијама, тако да лако проналази.
Истраживања показују да већи проценат људи не добија довољно влакана у исхрани. Влакна помажу да се осећамо ситим и задовољним, одржавају здраво варење и регулишу ниво шећера у крви, а испуњавање дневних потреба такође може смањити холестерол и крвни притисак.
Конкретно, карфиол је добар извор нерастворљивих влакана, која помажу да се ствари крећу у пробавном систему.
Карфиол и витамини
Карфиол садржи витамине за имунитет, згрушавање крви, здравље костију и још много тога. Једна шоља карфиола обезбеђује преко 75 процената дневне вредности витамина Ц, што значи да имуни систем, метаболизам и нервни систем добијају потребан подстицај.
Такође садржи 20 процената дневне вредности витамина К који је неопходан за формирање костију и згрушавање крви. Шоља карфиола такође има импресивне количине витамина Б6, фолата и калијума.
Снажан антиоксидант
Карфиол има антиоксидативну моћ у борби против упале. Анти-инфламаторна једињења поврћа помажу телу да смањи слободне радикале и снизи оксидативни стрес који повећавају ризик од хроничних болести.
Конзумирање хране богате антиоксидансима и антиинфламаторним агенсима као део здраве исхране, као што је карфиол, може помоћи у спречавању и ублажавању хроничне упале и заштити ћелија.
Карфиол је извор холина
Шоља карфиола садржи око 45 милиграма холина, око 10 процената дневног адекватног уноса за жене. Нашим телима је потребан овај есенцијални нутријент за неколико кључних функција, укључујући јачање ћелијских мембрана, развој мозга и одржавање нервног система.
Тело само производи само малу количину холина, важни су извори хране са високим садржајем холина.
Super trik: Evo zašto bi odmah trebalo da ubacite limun u zamrzivač
Преузмите андроид апликацију.