Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како можете знати какву ће имати боју очију ваше дете?

Иако сте можда чули да се све бебе рађају с плавим очима, то није потпуна истина.
Фото: Pixabay/tookapic

Док се бебе афроамеричког, латиноамеричког и азијског порекла обично увек рађају са тамним очима, белци имају мање меланина, па се већина беба рађа са плавим очима.

Али беле бебе се најчешће рађају са тамноплавим очима, са примесом сивих, а боја очију им се може променити неколико пута до краја прве године живота. Али да ли сте знали да боја очију бебе почиње да се мења током рођења. Наиме, у материци нема довољно светлости, па је ниво пигмента и у кожи и у очима веома низак.

Када се ваша беба роди, светлост стимулише производњу меланина у шареници, што може изазвати промену боје. Дакле, све зависи од нивоа меланина, дете може имати плаве, сиве, зелене или смеђе очи.

Како беба расте, производња пигмента се повећава, посебно ако постоји генетска предиспозиција за то. Меланин је протеин, а количина и врста коју ћете добити записани су у вашим генима.

Фото: Pixabay/PublicDomainPictures
Када ћете знати коју боју очију има ваша беба?

До шестог месеца живота ваше бебе приметићете да вам се боја очију променила до неколико пута. Након тога, боја се стабилизује. За већину беба, боја очију постаје очигледна и трајна до њиховог првог рођендана. Ретко се дешава да деца промене боју очију до треће године.

А шта каже генетика?

Већа је вероватноћа да ће два родитеља плавих очију имати плаве очи. Поред тога, ако оба бака и деда имају плаве очи, повећава се вероватноћа да ће и дете имати плаве очи. Ако један родитељ има смеђе очи, а други светле (плаве или зелене), мало је већа вероватноћа да ће дете бити смеђе очи. Ако оба родитеља имају смеђе очи, шансе су веће од 75% да ће дете имати исту боју као и родитељи. Најређа боја очију је зелена, а само 5% светске популације има ову боју.

Razlike između prve i druge trudnoće

Преузмите андроид апликацију.