Почетна > Свет
Свет

УН: Јемен не сме бити заборављен због кризе у Украјини

Јемен не сме бити заборављен због кризе у Украјини, поручили су учесници данашње конференције Уједињених нација посвећене Јемену и упозорили на катастрофалну хуманитарну ситуацију и глад која прети тој земљи уколико ускоро не буде нових донација.
Фото: WikimediaComonns/Dendodge

Уједињене нације сматрају ратом разорени Јемен најгором хуманитарном катастрофом на свету и упозоравају да је новац који спречава да се ситуација погорша сада на измаку.

„Разорни рат у Јемену траје већ седам година, економија је руинирана, а друштво у колапсу. Данас смо се састали да бисмо попунили огромну празнину у финансирању спасоносне хуманитарне акције“, рекао је први човек Организације за координацију хуманитарних активности УН Мартин Грифитс, преноси француски државни ТВ канал Франс 24.

Он је предочио да је за ову годину потребни прикупити скоро 4,3 милијарде долара за помоћ коју очекује више од 17 милиона људи широм Јемена.

„Данас се надамо да ћемо прикупити новац за храну, лекове и смештај расељених лица“, поручио је Грифитс и оценио да ће ситуација у Украјини „имати далекосежне секундарне последице на хуманитарну кризу у Јемену“.

„То ће сигурно нанети штету грађанима Јемена, с обзиром да та земља скоро у потпуности зависи од увоза хране, при чему је скоро трећина потребних количина пшенице стизала из Украјине“, рекао је Грифитс.

Према подацима УН, од 31,9 милиона грађана Јемена хуманитарна помоћ је неопходна за 23,4 милиона људи, од чега је 12,9 милиона акутно хуманитарно угоржених.

Radna grupa SAD i saveznika za sankcionisanje ruskih oligarha

 

Преузмите андроид апликацију.