Početna > Srbija
Srbija

Dodik: Nema napretka bez reforme Ustava i Izbornog zakona

Nema ubraznog puta BiH prema Evropskoj uniji, bez poštovanja standarda, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik, nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.
dodik
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Sastanku na kojem su prisustvovali i lider HDZ BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović govorilo se o izbornoj reformi, kao i putu BiH u EU.

„U Republici Srpskoj smo davno završili priču o izboru članova Predsedništva. Rekli smo da to ide u skladu sa Ustavom neposredno. Nije fer da se laže, jer od Bakira Izetbegovića je Borelj tražio da se završi pitanje izborne reforme“, rekao je Dodik.

On je zahvalio Borelju što ima strpljenja, kako kaže, što izražava zabrinutost za pat poziciju u BiH.

„To nije samo priča o Republici Srpskoj, već i FBiH, koja nema ni vladu, a ni izborne reforme. Izetbegović pokušavajući da homoginezuje svoju politiku, lopticu prebacuje na mene i Republiku Srpsku, rekako je Dodik.

Istakao je da je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku na sastanku jasno precizirao šta BiH treba da u narednom periodu radi.

Komentarišući dovođenja u vezu BiH i Ukrajine, Dodik je rekao da je tako nešto neuporedivo jer je u BiH vođen građanski rat, dok je ukrajinska kriza proizvod odnosa NATO-a prema ovoj zemlji.

„Žao mi je ukrajinskog naroda i ja sam o tome razgovarao sa predstavnicima nekih ukrajinskih udruženja“, kazao je Dodik novinarima, prenela je RTRS.

Potvrdio je da je Borelj tražio da se osnivanja VSTS-a u Republici Srpskoj prolongira do juna ili jula, ali je podvukao da će u svakom slučaju o tome odlučivati Narodna skupština Srpske.

Prethodno se Borelj sastao i sa predsednicima opozicionih stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH, Mirkom Šarovićem, Branislavom Borenovićem, Nenadom Nešićem, Edinom Fortom, Fahrudinom Radončićem i Elmedinom Konakovićem.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku će se danas sastati i sa članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Vučić: Mir nema cenu, Srbija će ga sačuvati

Preuzmite android aplikaciju.