Почетна > Свет
Свет

У Грчку се од данас може ући без PLF обрасца

За улазак туриста у Грчку од данас више није обавезан ПЛФ формулар који је раније био неопходан, објавила је грчка влада.
Фото: Unsplash/Johnny Africa

Улазак у Грчку је до сада био могућ само уз обавезну пријаву, то јест попуњавање PLF (Passenger Locator Form) формулара.

Портал Грчкаинфо, такође, наводи да више није обавезан PLF образац и подсећа да од докумената за улазак у Грчку од 7. фебруара одрасли и деца старија од пет година морају да имају ЕУ Дигитални зелени сертификат.

Такође, они који немају ЕУ Дигитални зелени сертификат треба да приложе: негативан антигенски тест, не старији од 24 сата или негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или позитиван PCR или антигенски тест који потврђује да је неко прележао ковид19 – за период од 14 до 180 дана од датума теста.

Такође, наводи се да су могућа насумична брза тестирања при уласку у Грчку која су за туристе бесплатна. Резултати ових тестова су готови након десетак минута.

Резултат на антитела се не признаје.

Грчкаинфо подсећа да се у Северној Македонији у неколико акредитованих установа може урадити антигенски тест.

Такође, да тренутно у ЕУ ДЗС (дигитални сертификат) за улаз у Грчку важи девет месеци након друге вакцинације.

Међутим, док се неко налази на територији Грчке ЕУ ДЗС важи седам месеци након друге вакцинације.

Са ЕУ дигиталним сертификатом наши грађани могу да уђу у све затворене просторе у Грчкој као и у земљама ЕУ за које је потребан сертификат.

ЕУ дигитални сертификат за Грчку истиче девет месеци након друге вакцинације, примљене најкасније 14 дана пре доласка у Грчку.

Уколико је неко примио све три дозе ЕУ дигитални сертификат за Грчку траје неограничено.

Уколико је неко прележао ковид, дигитални зелени сертификат може добити 14 дана од позитивног теста.

Slovačka: Dvojica optužena za špijunažu u korist Rusije

 

Преузмите андроид апликацију.