Колико пута сте чули да метални есцајг „убија“ лековита својства меда? Да ли је и вама мрско да металном кашичицом промешате врело чај.
Колико је мед добар за организам већ добро знамо.
Његова лековита својства су невероватна, он је одличан антиоксиданс, подстиче варење и метаболизам, а добар је и пробиотик, јача имуносистем, обрзава опоравак организма, лечи кожу (од рана и опекотина) и спречава настанак бора…
Али и у вези с медом постоји толико различитих уверења – од боје, преко назива, до начина на који се користи за потпун ефекат.
Колико пута до сада сте чули да мед није добро јести нити сипати у шољу млека или чаја металном кашиком, уз образложење да ће најпознатији пчелињи прозивод тако изгубити лековита својства?
Објашњење зашто мед не би требало вадити из тегле металном кашиком гласи: долази до хемијске реакције између меда и кашике, па мед престаје да буде делотворан.
Искусни пчелари тврде да то није истина.
Наиме, мед има Ph око 3,9. Метални есцајг направљен је тако да не ствара никакву хемијску реакцију у контакту с храном.
Али оно што је још важније јесте следеће: машине за врцање меда направљене су од метала, канте за одлагање меда такође су металне, приликом аналитичке контроле мед се одмерава металном кашичицом, а и сонда за узорковање меда је, погађате, метална.
Дакле, слободно једите мед металном кашичицом, нећете му уништити лековита својства.
Ako započnete dan medenom vodom, regulisaćete probavu, ojačati organizam i istopiti kilograme
Преузмите андроид апликацију.