Почетна > Свет
Свет

Словачка: Двојица оптужена за шпијунажу у корист Русијe

Словачка је оптужила бившег официра војне академије и још једног мушкарца за шпијунажу у корист Русије, саопштили су данас словачка полиција и специјални тужилац.
Фото: Unsplash/Chris Yang

Ово саопштење долази дан након што је Словачка, чланица НАТО протерала тројицу руских дипломата, а Москва узвратила најавом реципрочних мера на оно што је назвала „неоправданим протјеривањем“, преноси Ројтерс.

Вршилац дужности директора полиције Стефан Хамран рекао је на конференцији за новинаре у Братислави која је преношена на телевизији да је полиција привела и оптужила бившег проректора војне академије, идентификованог као Павол Б. због сарадње са руском војном обавештајном службом ГРУ од 2013. године.

„Ова особа је била обавештајни контакт руских официра из ГРУ. Он је за њих селектовао прикупљао и одавао информације од стратешког знацаја“, рекао је Хамран и открио идентитет другог оптуженог као Бохуса Г, сарадника веб странице коју је влада затворила раније овог месеца због ширења дезинформација.

Према речима директора словачке полиције други оптужени је признао да је информације прикупљао из поверљивих обавештајних извештаја намењених парламенту.

Уколико буду проглашени кривима могли би бити осуђени на казне затвора од 4 до 13 година.

У акцији словачке полиције су приведене још две особе, али су пуштене без подизања оптужнице, саопштила је полиција.

Специјални тужилац Данијел Липшић рекао је да је напад Русије на Украјину поново отворио питање шпијунских активности.

Nemačka vojska loše opremljena

Преузмите андроид апликацију.