Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Gastro putovanje uz evropske muzičare –danas počinje Karavan u Novom Sadu

Gastronomsko i muzičko putovanje Karavan u novosadskim kulturnim stanicama, koje će biti održano od 17. do 20. marta, odvešće posetioce do najrazličitijih krajeva Evrope.
Foto: NSEPK2022

Migracije i seobe, kao fokus umetničkog programa i programskog luka Seobe, koji se održava tokom februara i marta u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, sada se u okviru Karavana preispituju kroz gastro kulturu i izvođačku umetnost.

Pored gastronomskog dela, program će upotpuniti i aktuelna imena world music scene, kao što su „The Sidh“ iz Italije, „Sväng Harmonica Quartet“ iz Finske, Jovan Pavlović i „Svartlamon Hardkor“ iz Norveške, „Light in Babylon“ iz Turske, Tango ansambl „Librecuatro“ iz Srbije kao i bendovi „Jeremy?“ i „Kerana & Kosmonavtite“ iz Bugarske.

Početak gastronomskog dela programa je od 18 časova, dok svi koncerti počinju od 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

Gastronomija u Kulturnim stanicama

Kulturne stanice Svilara i Bukovac 17. marta će biti domaćini gastronomiji zapadne Evrope, kada će na meniju biti baget, kroasani, kobasice i kolač sa sirom, a u petak, 18. marta, kulturne stanice Barka i Mlin ugostiće kuhinju severne Evrope, gde će posetioci imati priliku da probaju danska peciva, tradicionalno englesko pečenje i tortu od badema.

Foto: NSEPK2022

U subotu, 19. marta, u kulturnim stanicama Eđšeg i Rumenka posetioci će uživati u gastronomiji južne Evrope, kada će se služiti grčka salata i burito, kao i tradicionalna turska baklava, a poslednjeg dana, u nedelju, 20. marta, u Kulturnoj stanici Liman sve će biti u duhu gastronomije istočne Evrope, te će se od specijaliteta služiti tradicionalna gruzijska supa i rumunski kolač nalik piti od jabuka.

Muzičari iz šest evropskih zemalja

Prvog dana Karavana, u četvrtak, 17. marta, u Kulturnoj stanici Svilara svoj koncert održaće italijanski sastav „The Sidh“ koji je poznat po kombinovanju keltske muzike sa modernim, elektronskim zvukom i dabstepom, ali i po spajanju folk i metal muzike.

Istog dana, u Kulturnoj stanici Bukovac nastupiće prvi srpski gospel hor, „Merry Gospel Choir“, koji iza sebe ima brojne nastupe na festivalima širom regiona, ali i u Evropi.

U petak, 18. marta, u Kulturnoj stanici Mlin gost će biti finska atrakcija „Sväng Harmonica Quartet“, sastav koji je harmonikom osvojio svet, dok će istovremeno u Kulturnoj stanici Barka nastup održati Jovan Pavlović, dobitnik najveće nagrade u oblasti kulture norveškog grada Trondhajma, u saradnji sa norveškim bendom „Svartlamon Hardkor“.

Foto: Jimmy Traskilen
U Kulturnoj stanici Eđšeg, u subotu, 19. marta, magiju tanga publici će predstaviti Tango ansambl „Librecuatro“ iz Srbije, a istog dana u Kulturnoj stanici Rumenka koncert će održati bend „Light in Babylon“, koji na svojim nastupima donose muziku i kulturu istočnog Mediterana.

Poslednjeg dana programa, u nedelju, 20. marta, u SKCNS Fabrika, nadomak Kulturne stanice Liman, nastupiće četvoročlani bend „Jeremy?“, prvi bugarski bend koji je dobio zlatnu medalju za takmičenje u komponovanju, a pored njih, na istoj lokaciji, nastupiće i žanrovski fluidan bend iz Bugarske, „Kerana & Kosmonavtite“.

Foto: NSEPK2022

Podršku programu Karavan pružila je kompanija Idea.

Partner u realizaciji programa je „Loft coffee and food bar“.

Programski luk Seobe jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na zvaničnom sajtuEvropske prestonice kulture.

Početak gastronomskog dela programa je od 18 časova, dok svi koncerti počinju od 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

“Green Love”: Ben Balans i Ramiro Lopez 25. i 26. marta na Novosadskom sajmu

Preuzmite android aplikaciju.