Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири проблема због којих чак и добри бракови завршавају разводом: Један је кључан

Како стручњаци за везе тврде, „окидач“ за раставу су углавном различити погледи на свакодневне изазове.

Већина људи која се одлучи за брак верује да је то оно право и да ће са изабраником или изабраницом свог живота остати „док их смрт не растави“, баш онако како се и заклињу на венчању једно другом.

Фото: Unsplash/Joao Macedo

Међутим, људи се мењају, али и околности и приоритети и, неретко, долази до мимоилажења и неразумевања о кључним животним питањима.

Стручњаци за емотивне везе и брак тврде да постоје четири питања која су и пооље размимоилажења, а која уништавају срећу у браку.

1. Борба око финансија

Без обзира на то каква привлачност може бити међу људима, ако финансијска питања нису у равнотежи, биће проблема у браку.

Сва питања у вези, на неки начин ће се код многих парова, пре или касније, свести на новац.

– Ово сам научила током својих 20 година рада као саветник за односе. Везани смо једно за друго, љути једно на друго, уплашени и узнемирени због новца – каже стручњак за односе Одри Хоуп.

2. Проблеми у комуникацији

У сваком односу који чак није брак или емотивна веза, ако постоји проблем у комуникацији, он искључује здрав однос. То је кључни проблем, нарочито у партнерским односима.

Не свађате се, али не комуницирате. Или, пак, ако се свађате и плашите се физичког обрачуна, прелазак у фазу у којој смислени дијалог функционише постаје реткост или тачније немогућ.

Фото: Unsplash/Afif Kusuma

Проблем је у томе што „то може бити знак да сте обоје одустали од разумевања“, каже психотерапеут Тина Б. Тесина.

– Када се то догоди, развод је често следећи корак ако не потражите савет и не смислите како да разговарате једно са другима без свађе, уз покушај разумевања и слушања „друге стране“ – каже она.

3. Показујете презир једни према другима

Постоје парови који једоставно „склизну“ у презир, а да тога нису свесни.

– Било да се ради о негативном тону, приговарању или вербалним понижавањима, потчињавање партнера никада није здраво – каже др Кет Ван Кирк, лиценцирани брачни терапеут.

– Може постати проблем ако се емоционално не можете ставити у позицију свог партнера. Научите да будете добар пријатељ свом партнеру – слушајте га и будите присутни, отворени и искрени емотивно – каже он.

Фото: Unsplash/JAckson Simmer
4. Један партнер је „прерастао“ другог

Да, разлог да се неки пар растане може бити и то што партнери нису били спремни на заједнички „раст“ и да прате једно друго.

– Нажалост, супружници се можда не мењају увек заједно или на исти начин. Понекад партнери желе другачије ствари од живота или мењају перспективе, што може утицати на промене у понашању.

Ово такође може да прекине брак, када супружници више нису истомишљеници и када је један од њих духовно „прерастао“ оног другог – каже животни тренер др Давн Ц. Реид.

Znaci koji ukazuju na to da ste emotivno zavisni od partnera

Преузмите андроид апликацију.