Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли зечеви заиста воле шаргарепе?

Истина је да је шаргарепа зечевима исто што и рецимо банана. Шта то значи?
Фото: Unsplash/Waranya Mooldee

Често имамо одређене предрасуде или веровања када је реч о љубимцима, које настају услед недовољног информисања.

У највећем броју случајева, ова уверења не могу да нашкоде никоме и не сметају, али понекад умеју да направе проблем. Исхрана је чест предмет полемике међу власницима љубимаца, па стога данас откривамо: Да ли зечеви воле шаргарепе?

Зечеви воле шаргарепу?

Не постоји цртани филм, серија или дечја сликовница која приказује малог слатког зеку кој ужива у својој омиљеној намирници – шаргарепи. Та слика се толико урезала у наше мисли да је временом ово проврће постало синоним за исхрану зечева.

Међутим, да ли та читава прича има рационалну основу, односно – да ли је шаргарепа заиста добра за зечеве и да ли је они воле?

Истина је да је шаргарепа зечевима исто што и рецимо банана. Шта то значи? Сваки стручњак за исхрану животиња рећи ће вам да шаргарепа не може бити основа зечје исхране.

Фото: Unsplash/Miggz

Наиме, уколико би зеца хранили само шергарепама, то би за њега било фатално. То би било исто као када би човек јео само слаткише

Зечеви највише воле да једу зелено поврће са листовима, па чак и ако им понудите шаргарепу са зеленилом горе, они ће тотално игнорисати наранџасти део поврћа и појести зелени део.

Уколико се ипак деси да ваш зец воли шаргарепу, треба му је давати у ограниченим количинама.

Како је настао мит о шаргарепи и зецу?

Слично као и са причом о мишу и сиру, и за ово је крива телевизија. Зец Душко Дугоушко је од почетка замишљени илустрован како увек грицка неку шаргарепу, и од тада је настало уверење да зечеви воле ово поврће.

Ова идеја је настала због глумца Кларка Гејбла који је давао глас овом цртаном лику. Он је у једном свом ранијем филму причао док једе шаргарепу, продуценти су то чули и свидело им се. И тако је почела прича.

Druženje sa psima ublažava osećaj bola, potvrdilo istraživanje

Преузмите андроид апликацију.