Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Ова горива нису обухваћена новим ограничењем цене

Од петка од 3 сата поподне ступила је на снагу нова Уредба Владе Србије, којом су ограничене цене евродизел и евро премиум БМБ 95 горива на свим пумпама у Србији.
Фото: Pixabay/David ROUMANET

Док је по новом ценовнику литар евродизела литар кошта 187,7 динара, а бензина БМБ 95 премиум 176,3 динара, цене квалитетнијег горива су препуштене слободном кретању и праћењу тржишних трендова.

Тако се на пумпама у Србији, цене литра квалитетнијег бензина БМБ 100 крећу од 193,9 динара до 195,9 динара, а цене премиум дизел горива од 198,7 динара до чак 204,9 динара за литар.

Како ова горива нису обухваћена овом Уредбом, а према подацима сајта tradingeconomics барел Брент нафте је јуче поскупео за 3,06 одсто и њим се трговало по цени од 112,67 долара, врло је извесно да ће њихове цене само наставити да расту.

Нове цене сваког петка

Уредба која је јуче ступила на снагу, донета је у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва.

Њоме је утврђена максимална малопродајна цена и њом су обавезани сви привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима.

Трговцима је ограничена маржа на шест динара, а укинута је и царина на увоз сирове нафте.

У недавном саопштењу министарства трговине истакнуто је и да су привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима обавезани да наставе са испоруком нафтних деривата, али искључиво у резервоаре превозних средстава.

Дакле, точење у канистере и друге судове је строго забрањено.

Цене нафте релативно стабилне

Барел на лондонском тржишту јуче је вредела 112.67 долара, што је раст од 3,06 одсто. На америчком тржишту барел је истовремено био 109,33 долара и забележен је раст цене од 3,12 одсто.

Za dva dana kreće brzi voz – Od Novog Sada do Beograda 200 na sat

 

Преузмите андроид апликацију.