Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Ускоро пројекат обуке жена за рад у грађевинарству и ИТ сектору

Удружење пословних жена Србије покренуло је неколико нових пројеката усмерених ка елиминацији родних стереотипа у друштвеном и економском животу жена.
Фото: Pixabay/StartupStockPhotos

У оквиру пројекта Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен) „Кључни кораци ка родној равноправности“ а који финансира Европска унија, потписан је уговор о гранту за пројекат „Образовање, Запошљавање, Елиминисање родних стереотипа, Подизање свести и Партнерство“ у оквиру кога ће УПЖ спровести обуку жена за дефицитарна занимања којих има у нетипично женским областима, као што су грађевинарство и информационо-комуникационе технологије.

“На овај начин директно доприносимо економском јачању ових жена и њихових породица јер су плате у овом сектору изнад просечних а захваљујући новим технологијама, различити грађевински послови су постали доступни и женама јер не захтевају, као некада, посебне физичке предиспозиције. Поред обуке, биће обезбеђен и практичан рад у фирмама чланица Удружења тако да полазнице које буду желеле, имају шансу и да се запосле”, наводе из Удружења.

Председница Удружења пословних жена Србије, др Сања Поповић Пантић каже да се удружење већ 24 године посвећено бави економским оснаживањем жена у неколико праваца,а један од њих је и повезивање маргинализованих група жена на тржишту рада са успешним чланицама – предузетницама у областима у којима постоји дефицит одређених профила радника на тржишту рада.

Такође, више од 30 чланица Удружења пословних жена Србије присуствовало је састанку са министарком привреде Анђелком Атанацковић, на којем су разматрани проблеми са којима се предузетнице суочавају у актуелном тренутку, али и о онима који их тек очекују.

“Том приликом удружење је представило интересантне чињенице. Једна од њих је да је дошло до значајнијег пораста удела женских предузећа у укупном броју малих и средњих предузећа. Наиме, 2011. године је удео износио 25,8 процената, док је 2021. године, када је примењена стриктнија дефиниција у односу на 2011. годину, тај удео износио чак 33 одсто што указује на евидентан растући тренд”, закључује Сања Поповић Пантић.

Transfer novca iz inostranstva samo u rubljama?

 

 

Преузмите андроид апликацију.