Почетна > Свет
Свет

Макрон: Спремни смо да усвојимо нове санкције Русији

Француски председник Емануел Макрон рекао је данас да су лидери ЕУ спремни да усвоје нове санкције против Русије након првог круга мера.
Фото: Фото/AP Photo/Francois Mori

„Ми смо спремни да усвојимо нове санкције, све опције су на столу“, рекао је Макрон на прес конференцији на завршетку дводневног самита лидера ЕУ у Версају код Париза.

Он је додао да су лидер послали јасну поруку Украјини да су им врата Европе отворена.

Шолц под великим притиском на Самиту ЕУ

Немачки канцелар Олаф Шолц изложен је све већем притиску унутар ЕУ због одбијања увођења забране увоза енергената из Русије.

На Самиту у Версају земље попут Летоније јасно су ставиле до знања да је неодрживо противљење Берлина одлуци о забрани увоза руских енергената.

На Самиту су далеко удаљена мишљења и у вези захтева Украјине за брзим пријемом у ЕУ.

И по том питању је Шолц био на страни оних који су противници такве одлуке.

Међутим, немачки канцелар је пре свега под притиском због одбијања увођења забране увоза руског гаса, нафте и угља.

„Уверена сам да морамо донети одлуку о забрани увоза руских енергената ако желимо да Владимира Путина доведемо за преговарачки сто и завршимо овај рат“, рекла је летонска премијерка Крисјанис Каринс.

И председница Европског парламента Роберта Мецола казала је да је неопходно послати снажну поруку и ограничити руски увоз.

Обе су тиме стале на страну земаља као што су Пољска и Литванија, које су се изјасниле у корист забране увоза енергената из Русије.

Према проценама бриселског „тинк-тенка“ „Бруегел“, државе ЕУ тренутно дневно плаћају око 420 милиона долара за руски гас, и око 400 милиона долара за нафту, пре свега због велике овисности земаља као што су Немачка, Аустрија и Мађарска.

Шолц је на Самиту истакао да немачка влада разматра како да наведе руску власт да оконча рат, али истовремено пази да последице по Европу буду што мање.

Подршку противљењу санкцијама у области енергије добио је од аустријског колеге Карла Нехамера, који је нагласио да Аустрија не може рећи да ће одустати од руског гаса, када јој је потребан.

Мишел: ЕУ је потребан енергетски план за наредну зиму

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је данас да је Европској унији потребан енергетски план за наредну зиму.

Како је пренео Ројтерс, он је то рекао након што је Европска комисија најавила да ће ускоро објавити план о укидању руских фосилних горива до 2027. године.

Stoltenberg: Uspostaviti humanitarne koridore u Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.