Почетна > Србија
Србија

Председник Србије обишао радове на градњи фабрике Минт у Шапцу

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи нове фабрике компаније MИНТ у Северозападној индустријској зони у Шапца и најавио да ће већ за годину и по дана бити завршен аутопут Рума – Шабац.
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

„Већ за годину и по дана, јутрос смо проверавали биће већ за годину и по дана комплетан аутопут Рума – Шабац, а мост ће овде бити готов пре краја године“, рекао је Вучић.

Он је казао да је веома велика фабричка хала коју гради Минт у Шапцу и да ће се простирати на 30.000 метара квадратних.

Сазнао је да ће Минт у три фабрике имати 800 радника и истакао да је веома важно што можемо у овом треутку да отварамо фабрике и размишљамо о развоју земље.

„Хвала кинеским партнерима“, поручио је Вучић.

Додао је да не би биле реализоване велике инвестиције у Шапцу да није држава дала велике субвенције.

Председник је истакао је да је реиндустријализација важна за останак грађана у Србији, али и указао на велику демокрафску кризу, мањак становништва.

„У Лозници кажу имамо 80.00 људи, имамо пријављених, али не и да живе ту. Ако се сагледа дубинско Подриње од Лознице, Љубовије, Малог Зворника, Крупњу, Рађевини када све саберете можемо да се почастимо са 130.000 људи. То је веома мали број људи“, оценио је он.

Вучић је казао да се обично, у вези демографије, помиње стално проблем на истоку Србије, а заборавља се западна Србија.

“Зато је реиндустријализација важна, јер када имају посла људи остају“, подвукао је он.

Вучић се захвалио кинеским партнерима и пренео да Железара у Смедереву и поред проблема набавке сировина на светским тржиштима неће престајати са радом.

„Наши кинески пријатељи ће се понашати одговорно, а то је важно за раст нашег БДП-а“, рекао је Вучић.

Захвалио се и компанији „Минт“ за помоћи у развоју Мачванског округа, а домаћини су му пренели да ће радови на погону који је обишао данас, бити завршени у јуну, а производња почиње у августу.

Истакао је да је све могуће када људи раде, и навео као пример компанију „Бицерба“ која се гради а до краја године креће у производњу.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

„Кинези су врло ефикасни. Компанија „Минт“ има велики интерес јер снабдева највеће светске произвођаче аутомобила деловима, раде алумунијумске делове за кров, врата. Они у ланцу за велике светске произвођаче играју значајну улогу“, подвукао је он додајући да ће све да се извози из овог погона.

Вучић је казао да Србија још није у стању да направи свој аутомобил.

„Ни много веће нације нису у стању да направе свој аутомобил. Али постали смо седиште светске аутомобилске индустрије. Где год да кренете и отворите хаубу видећете много делова где пише „произведено у Србији“. Да сами производимо ауомобил није још време. Зато заузимамо важно место у светској подели посла у аутомобилској индустрији“, закључио је он.

Вучић је поразговарао и са радницима који су га дочекали и захвалио им се на напорном раду.

Минт ће производити у Шапцу компоненте за електричне аутомобиле.

У овим производном погону планирано је да се запосли до 200 радника, а рок за завршетак радова је јун ове године.

Фабрика се простире на 11 хектара и цела инвестиција кошта 50 милиона евра. Радови су почели у јулу 2021. гоидне.

То је највеће страно улагање у Шапцу у протекле две деценије.

Ова компанија недавно је купила другу парцелу од још 10 хектара, где планира изградњу нове фабрику, чија је вредност 46 милиона евра.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Долазак Минта у Шабац биће подстицај и за друге стране инвеститоре, а посао у производњи компоненти за електричне аутомобиле у будућности ће допринети заштити животне средине.

Град Шабац има две индустријске зоне, од којих се Северозападна простире на 600 хектара и највећа је у Србији. Ту тренутно послује 35 компанија.

Изградњом брзе саобраћајнице према Лозници и деонице аутопута Шабац – Рума биће то најбржа веза са Босном и Херцеговином и Републиком Српском, али и Новим Садом и Београдом.

Vlada će danas doneti mere za zaštitu standarda građana

Преузмите андроид апликацију.