Почетна > Свет
Свет

САД доноси уредбу о криптовалутама, креирању дигиталног долара

Бајден ће наложити Министарству финансија, Министарству трговине и другим кључним државним органима да припреме извештаје о будућности новца и улози коју ће играти криптовалуте, додали су званичници.
Фото: Pexels/Pixabay

Опсежан надзор над тржиштем криптовалута, које је у новембру достигло вредност од преко 3.000 милијарди долара, од суштинског је значаја да се осигура национална безбедност САД-а, финансијска стабилност и америчка конкурентност и да се спрече растуће претње од сајбер криминала, наводе Ројтерсови извори.

Једна од кључних мера у извршној уредби упућује владу САД да процени потребну технолошку инфраструктуру за потенцијално увођење америчке „Дигиталне валуте Централне банке“ (ЦБДЦ), односно електронске верзије доларских новчаница.

Федералне резерве су у јануару покренуле питање у Конгресу да ли Сједињене Државе треба да уведу дигитални долар, а један званичник је тим поводом изјавио да ће САД кренути напред у развој државне електронске валуте, али пажљиво с обзиром на улогу долара као примарне светске резервне валуте.

„Морамо да будемо веома, веома промишљени приликом анализа, јер ће наше кретање у том правцу имати дубоке импликације за земљу која издаје примарну светску резервну валуту, рекао је он.

Девет земаља у свету је до сада увело дигиталне валуте централне банке, а 16 других – укључујући Кину – почело је развој такве дигиталне имовине, према подацима Атлантског савета, што је забринуло Вашингтон да би Пекинг могао делом да потисне долар са позиције доминанте резерве светске валуте.

Zelenski krivi međunarodnu zajednicu da je odgovorna za sve ovo

 

Преузмите андроид апликацију.