Људи који покушавају да изгубе килограме или одрже здраву тежину, једу оброке са ограниченом количином намирница.
Овакву исхрану тешко је одржати на дуге стазе и због тога након извесног периода поново добијају килограме. С друге стране, људи који одржавају здраву тежину без одрицања неисцрпан су извор информација за стручњаке, пише Zadovoljna.hr.
„VTI Technical Reaserch Centre“ из Финске проучавао је прехрамбене навике 147 здравих особа са здравом тежином током четири месеца.
Истраживачи, на челу са др Аном-Лином Вуринен, открили су да здрави људи за доручак обично једу три врсте намирница.
Воће је био најпопуларнији избор за 51 одсто испитаника, млечне производе јело је њих 41 одсто, док је конзумирање пахуљица одабрало 33 одсто особа.
Иако се хлеб и пекарски производи сматрају извором непотребних калорија, чак 32 одсто испитаника започиње свој дан том врстом хране.
Најзанимљивије од свега је то да је само 26 одсто испитаника признало да уз доручак пије кафу, док остатак, 74 одсто, одлази на посао и обавља своје обавезе без помоћи кофеина, пише Zadovoljna.hr.
„Уместо ограничавања исхране и избегавања омиљене хране, превелика тежина или дебљање може да се спречи ако појединац научи да слуша потребе својег организма, а предност да квалитету, а не квантитету када су у питању оброци“, објаснила је резултате истраживања др Ана-Лина Вуринен.
Преузмите андроид апликацију.