Почетна > Свет
Свет

Ирански преговарач се вратио у Беч, очекује се споразум

Главни ирански преговарач у нуклеарним преговорима са светским силама у Бечу, Али Багери Кани, вратио се јутрос у аустријску престоницу након консултација у Техерану, преноси Ројтерс позивајући се на извештај иранске новинске агенције ИСНА.
Фото: Wikimedia Commons/Mostafa Asgari

Споразум из 2015. којим су Ирану укинуте санкције у замену за заустављање његовог нуклеарног програма, на корак је од обнављања након 11 месеци преговора.

Међутим, ситуацију је закомпликовао накандни захтев Москве која тражи гаранције Вашингтона да јој наметнуте санкције неће угрозити пословање са Техераном, а западне силе су у уторак упозориле Русију да не нарушава овај скоро већ завршен договор, којим САД и Иран обнављају споразум.

Смтра се да су разговори о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. између Ирана и великих сила достигли свој врхунац, а координатор преговора у Бечу, Енрике Мора из Европске уније саопштио је да је дошло време за политичку одлуку у наредних неколико дана.

Иран инсистира на укидању свих санкција и жели гаранције од САД да више неће одустајати од споразума, а главни ирански преговарач Али Багери Кани вратио се у понедељак у Техеран, на консултације у вези закључивања нуклеарног споразума, пренео је Ројтерс.

Austrija strahuje od ruskih obaveštajaca

Преузмите андроид апликацију.