Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате шта је „doomscrolling“?

Пандемија, економска криза, ратно стање… Ако у последње време пратите и тражите вести чешће него иначе и онда можда пређете и на читање комантара испод објава, могуће је да сте се уплели у мрежу  „doomscrollinga“.
Фото: Pixabay/Surprising_Shots

Шта је „ ?

„Doomscrolling“ је релативно нов термин који се односи на склоност тражењу и гледању негативних вести у временима кризе и несигурности, иако нас чини тужним и депресивним. To је механизам за суочавање са стресним ситуацијама и покушај да се сталним проверавањем вести стекне осећај контроле над ситуацијом, јер информације дају неку врсту осећаја сигурности.

Ефекат може бити супротан:

Дуготрајно излагање негативним вестима утиче на наше ментално здравље. Како „doomscrolling“ утиче на ментално здравље? Ако трчите сваки дан, то ће утицати на ваше мишиће. А ако упаднете у замку „doomscrolling“ то ће утицати на ваше ментално стање.

За разлику од неких других, прошлих времена, вести су нам данас доступне у сваком тренутку, па је ово стално излагање додатна опасност која даје лажни осећај контроле.

„Doomscrolling“ понавља обрасце понашања у коцкању, јер не тражимо само лоше вести већ и нешто што ће нам дати наду. Како коцкари покушавају да победе, већа је вероватноћа да ће изгубити. За оне коју су пали под утицај „doomscrollingа“ губитак значи бити изложен истим лошим вестима, као и свим негативним психолошким и физичким ефектима, каже психолог Џејн Ву. Немачка студија у априлу 2020. открила је везу између учесталости, трајања и разноликости изложености медијима и пораста симптома депресије, а истраживачи са „Dartmouth College“ су открили да је повећана употреба мобилног телефона повезана са повећањем анксиозности, депресије и седентарног начина живота међу студентима.

Фото: Pixabay/Surprising_Shots
Како прекинути зачарани круг?

Једном када препознате проблем и његове негативне ефекте, најбоље што можете да урадите је да ограничите време проведено на проучавању вести и друштвених медија. Не пратимо вести 24/7 не значи да нас није брига. Ако је потребно искључите интернет и идите у шетњу. Уместо да пратите вести о догађајима на које не можете да утичете, фокусирајте се на ствари које можете да урадите: донирајте, волонтирајте, помозите некоме око себе.

Da li lekovi protiv bolova mogu da izleče slomljeno srce?

Преузмите андроид апликацију.